2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elindul az elsõ Nemzeti KözmûszolgáltatóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-24 09:44:26
Elindul az ENKSZ Elsõ Nemzeti Közmûszolgáltató Zrt. márciusban, a cégbírósági bejegyzés folyamatban van; a szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétõl függ, amely március végére várható. Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást a Fõgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjeszti.

A fogyasztók akkor vehetik majd igénybe a szolgáltatást, ha ennek mûszaki és adminisztratív feltételei megteremtõdnek. A közmûszolgáltató egyik feladata önmaga promóciója is lesz, az állam szolgáltatásaihoz kapcsolódó felületek – posta vagy kormányhivatalok – felhasználásával – közölte Kovács Zoltán kormányszóvivõ az M1 Ma reggel címû csütörtöki mûsorában.

A nonprofit forma nem azt jelenti, hogy nem keletkezik majd valamiféle minimális nyereség, ám azt a technikai, szolgáltatási színvonal folyamatos fenntartására fordítják – folytatta. A cél az, hogy az extraprofitot lehetõvé tevõ formák eltûnjenek – hangoztatta.

A kormány hosszú távra tervez, a szolgáltatás elsõ lépése a gázellátás biztosítása lesz, majd a villamos energia következik, a kormányzat reményei szerint a szolgáltatást ki tudja terjeszteni a távfûtésre is, a ciklus vége felé vagy a következõ ciklusban pedig a vízszolgáltatásra is. A csoportok kiterjesztése részben a szolgáltatás bonyolultságától, helyi adottságaitól függõen valósul meg – magyarázta a kormányszóvivõ. Csak a Fõgáz bázisán több mint 800 ezer ember érhetõ el – fûzte hozzá.

A közszolgáltató létrehozására azért van szükség, hogy egyrészt meg lehessen õrizni a rezsicsökkentés elmúlt években elért eredményeiét, fenn lehessen tartani az árszínvonalat, másrészt hogy az ipari fogyasztók számára is elérhetõ legyen az olcsóbb energia – mutatott rá Kovács Zoltán.

A kormányszóvivõ kitért az orosz elnök látogatására is. Felhívta a figyelmet, az 1990-es években megkötött gázszerzõdés rendkívül elõnytelen volt abból a szempontból, hogy az orosz félnek lehetõséget adott a szerzõdés végén a fel nem használt mennyiség árának lehívására egy összegben. Sikertelen tárgyalások esetén körülbelül 1000 milliárd forintot kellett volna kifizetnünk, ám a sikeres egyeztetések hizadékaként szabadon használhatjuk fel az eddig le nem hívott gázmennyiséget a piaci viszonyoknak és jelenlegi körülményeknek megfelelõen kifizetve, ami 4-5 évig biztosítja az ország gázellátását. Egy fair, mindkét félre elõnyös megállapodás született – domborította ki a kormányszóvivõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!