2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A paksi beruházás az energiaellátás biztonságához kellForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-24 09:55:20
A paksi beruházás pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû és az energiaellátás biztonsága miatt alapvetõen szükséges. Az ellenzék a Jobbikot kivéve élesen támadta, sõt törvénytelennek nevezte a beruházásról szóló törvényjavaslatot. Az LMP szerint olyan a helyzet, mintha a kormány csukott szemmel szerzõdött volna az oroszokkal.

Aszódi Attila, az új paksi atomerõmû építésének kormánybiztosa az M1 Az Este címû mûsorában megjegyezte, hogy a 2013 év végén elõkészített és aláírt államközi megállapodások nyilvánosak. Hozzátette, ezekben a megállapodásokban is szerepelnek szakmai részletek, az idõ- és a finanszírozási keret, többek között az, hogy tízmilliárd eurós hitelkeretet biztosít Oroszország hazánknak a projekt nyolcvan százalékára.

A kormánybiztos szerint Putyin elnök a tegnapi sajtótájékoztatón egyértelmûvé tette, hogy Oroszország elkötelezett a paksi két új blokk megépítésének támogatásában, ehhez az anyagi forrás rendelkezésre áll.

Az Energiaklub felvetésére a mûsorban a kormánybiztos elmondta, hogy a lakások hõszigetelésével nem lehet villamos energiát kiváltani. Jelenleg a fûtés nyolcvan százaléka földgáz alapú – tette hozzá. Így az elért megtakarítás nem befolyásolja a villamos energia felhasználást, amely 2014-ben 2,4 százalékkal nõtt - mondta. Megjegyezte, hogy a tavalyi évben megnõtt a villamos energia importja is hazánknak, 32 százalék volt; ez meghaladja a rendszerváltás elõtti maximumot. Kiszolgáltatott helyzetbe került hazánk - magyarázta.

Aszódi Attila elmondta, hogy a magyar energia politika egyik komponense az atomerõmû, amely mellé további erõmûveket kell még építeni. Magyarország az energiahordozók zömét importálja, ezek közül a legkedvezõbb a nukleáris energia, mert jól készletezhetõ és könnyen szállítható. Ma már lehetõség van arra, hogy a vasút mellett légi úton szállítsunk Oroszországból Magyarországra nukleáris üzemanyagot.

A kormánybiztos elmondta, hogy a 2013-ban megkötött szerzõdésben szereplõ ütemtervet eddig lehetett tartani. Megjegyezte, hogy a szerzõdés bizonyos részeit az üzleti titokra való hivatkozással titkosították, de például a környezeti adatok nyilvánosak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!