2019. december 9. Hétfő, Natália.
 
A fogágybetegség fogatlansághoz vezetõ népbetegségForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-24 10:20:19
Manapság már a fogágybetegség miatt vesztik el a legtöbben a fogaikat, míg korábban a fogak szuvasodása volt a fõ ok. Dr. Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója szerint ez azért van, mert a lakosság nagy része nem tud helyesen fogat mosni.

Az egészséges fogak elvesztésén kívül súlyosabb problémákat is okozhat az évtizedek alatt rosszul végzett fogmosás. Bizonyított, hogy bizonyos fogágybetegséget okozó baktériumok bekerülnek a véráramba, így megjelenhetnek az érfalakon és szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásában.

Kapcsolatot feltételeznek a fogágybetegségek és a koraszülés, valamint a kisebb magzati súly között, illetve a cukorbetegek állapota is romlik, ha nem kezeltetik fogágybetegségüket.
Fájdalommentes tünetek

Dr. Windisch Péter szerint súlyos és költséges beavatkozásokat kerülhetnek el azok, akik megfelelõ figyelmet fordítanak a szájápolásra. A felnõttek többsége csak akkor megy el fogorvoshoz, amikor már fájdalma van. Ilyenkor már csak radikális beavatkozásokra (gyökértömés, pótlás, foghúzás) számíthatnak.

A fogágybetegség fájdalommentes tüneteivel (vérzõ, duzzadt íny, fogkõ) kevesen keresnek fel szakembert, annak ellenére, hogy a betegség miatt késõbb az egészséges fogaikat veszítik el. Ez a magyarok nyolcvan százalékára igaz.
Állandósult ínygyulladás

Az igazgató a fogágybetegség kialakulásáról elmondta, hogy a nem megfelelõen tisztított szájban elszaporodnak a káros baktériumok, a lepedék lerakódik, megvastagodik (fogkõ alakul ki), idõvel az íny alá jutva pedig állandó gyulladást okoz. Ha pedig az íny nem véd, nem zár, a lepedékréteg egyre beljebb jut, évek alatt megtámadja a fogat tartó szöveteket, majd lebontja a csontállományt, végül pedig kiesik a fog.

Az ilyen beteget már kezelni sem lehet, mert ha például implantátumot ültetnek be neki, de fogágybetegsége kezeletlen marad, akkor az implantátuma idõvel begyullad, újat beültetni pedig már nem tudnak neki.
Nem egyszerû a helyes fogmosás

Mindez a káros folyamat jó technikával végzett fogmosással és rendszeres fogászati ellenõrzéssel megelõzhetõ lenne. Az igazgató szerint nem egyszerû jól fogat mosni, “olyan nehéz, mint egy jól kivitelezett hátraszaltót ugrani”, a különbség csak az, hogy a fogmosás esetében az íny megbetegedése jelenti a sikertelen kivitelezést.

Véleménye szerint ezért a gyerekeknek szakemberektõl, a gyakorlatban kellene megtanulniuk a fogmosást, szervezett keretek között az óvodában és az iskolában. Ez így van Skandináviában, ahol mindenkit személyre szabottan tanítanak és elérik, hogy a gyerekek szeressenek fogat mosni. Svájcban más logikát követnek a megelõzésénél: megértetik a beteggel, hogy ha magas szintû a szájhigiénéje, akkor lényegesen kevesebb pénzt hagy majd a fogorvosnál. Ott a fogorvosnál nemcsak elmondják, hanem meg is mutatják a gyereknek és a szüleiknek, hogyan kell helyesen fogat mosni.
A fogközöket is tisztítsuk

Ha a szülõ nem tud helyesen fogat mosni – mert neki sem tanították meg annak idején –, sajnos gyereke is a rossz példát követi majd – állítja az igazgató. Kevesen tudják például, hogy étkezés után nem tanácsos azonnal fogat mosni, csak fél óra elteltével ajánlott. Idõt kell ugyanis hagyni arra, hogy a szájban keletkezett savak által felpuhult fogzománcba a nyálból visszaépüljenek a kioldódott ásványi anyagok. Amennyiben ezt betartják és megfelelõ a fogmosási technika is, sajnos az még nem elég, mert gondoskodni kell a fogkefével nem elérhetõ területek, a fogközök tisztításáról is.
Fogápolási tanácsok
A lényeg, hogy minden fogfelszínt érintõ legyen a fogmosás.
A fogkefét 45 fokban tartva körkörös, söprõ mozdulattal kell végezni a tisztítást, minimum 2 percig.
A fogkefe vízszintes húzogatása káros lehet, ezzel a fognyak kopása idézhetõ elõ.
A fogkefe harmada az íny szélét söpri. Kis fejû és puha fogkefe használata javasolt, hogy jobban odaférjen a fogakhoz és ne sértse a zománcot, fognyakat.
Háromhavonta célszerû fogkefét cserélni.
A személyre szabott optimális fogmosási technikát a fogorvos, szájhigiénikus tudja megmutatni, érdemes kérdezni tõlük.
Szájvíz használata nem helyettesíti a fogmosást. A fogkrém, mely gyártója szerint csökkenti az ínyvérzést, nem gyógyítja meg a fogágybetegséget!
A folyamatos nassolás hatására szájban folyamatos savas közeg alakul ki, ami támadja a fogfelszínt, így nincs elegendõ idõ a zománc regenerálódására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!