2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az állásinterjú legnehezebb kérdése: Mennyi lenne a fizetési igénye?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-24 11:42:56
Ha az álláspályázatban nem kérték a fizetési igényt, akkor az állásinterjún erre mindenképpen rá fognak kérdezni – ami jó jel, mert azt jelenti, számításba veszik, hogy esetleg téged választanak.

A higgadt és átgondolt válasz talán itt a legfontosabb, ez a kérdés valóban sorsdöntõ lehet.

Tudni kell, hogy általában van egy elõre meghatározott költségkerete a munkáltatónak, de indokolt esetben ettõl el is térhetnek. Tehát nem elõre elrendeltetett minden, nem lefutott ügy, igenis van helye az alkunak.

Legtöbben a címbeli kérdésre válaszul mondanak egy összeget, rosszabb esetben egy intervallumot (-tól –ig összeget megadni értelmetlen, mert mit is jelent az „-ig”? Annál többet már ne is akarjanak fizetni neked?)
ÉRDEKES: Állásinterjú sablonok nélkül

Pedig a választ meg kell indokolni: mondani egy minimum összeget (!), majd elmondani, hogy miért tartod reálisnak ezt vagy az efölötti fizetést. Az indokolásban fel kell használni azokat az információkat, amiket az állásinterjú során már megtudtál. Hogy pont olyan feladatot, tapasztalatot szereztél, ami nekik kell, ebben rutinod van, meg tudod csinálni, hiszen eddig is szép sikereket értél el ezen a területen. Pályakezdõ, vagy junior érveljen a friss tudásával, a tudásvágyával, azzal, hogy lelkesen áll hozzá a feladathoz.

Érv lehet még az is, hogy eddig hasonló pozíciókban, hasonló cégeknél mekkora összeget kerestél, és ezt az összeget ki is tudtad termelni, így meggyõzõdésed, hogy ez reális és a tudásod és képességeid alapján megfelelõ összeg.

A minimum összegen kívül felmerülhetnek még olyan igények, amit ugyanerre a kérdésre válaszul kell megadni (cafeteria-elemek, egyéb juttatások). Ha ezek az elvárások a cég részérõl teljesíthetõk, számításba fogják venni, ha nem, akkor a fizetési igényedbe bele kell számolnod ezt is (pl. ha cafeteria-juttatásként nem tudnak egészségpénztári befizetést nyújtani, akkor a számládat a jövõben magadnak kell fenntartanod, ami költséget jelent neked).

Nem érdemes kitérõ válaszokat adni, „attól függ”-gel kezdeni a mondatot. Ha fontosabb az állás elnyerése, mint a juttatások (pl. hosszú munkanélküliség után), ezt õszintén el kell mondani: állást keresel, számodra fontos, hogy legyen végre biztos jövedelmed, az interjún hallottak alapján ezzel a feladattal tudsz azonosulni, el is tudod jól végezni, így el tudod fogadni azt a juttatási csomagot, amit õk tudnak ajánlani.
Találd meg álmaid állását több, mint 6 000 ajánlat közül!
IT állások | Pénzügy állások | Marketing állások | Mérnök állások | Összes állásajánlat

Ha már az álláspályázatban is benne volt a fizetési igényed, akkor ragaszkodj az ott leírtakhoz, és a fentiek szerint indokold, miért akkora összegre gondolsz.

Nagyon fontos, hogy az állásinterjún egy olyan helyzetet alapozz meg, ami a jelenlegi helyzetedbõl elõrelépésnek számít: ha az állás elnyerése, a vele járó biztos jövedelem már javítana a helyzeteden, akkor erre kell törekedni. Ha magasabb pozíciót, több fizetést akarsz, mint a jelenlegi, akkor az igényeidet pontosan meg kell fogalmaznod, meg kell indokolnod, és mérlegelni, alkuképes vagy-e, megfelelõ ajánlatot kaptál-e.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!