2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
S.O.S. Bajban az erdõ! - Már mûködik az adományvonalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-26 10:42:21
Már mûködik az az S.O.S. Bajban az erdõ! civil összefogás adományvonala, amelynek hívásával facsemeték telepítéséhez járulhatnak hozzá a természetbarátok - tájékoztatta Lominiczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület fõtitkára az MTI-t hétfõn.

Hozzátette: aki segíteni szeretne a decemberi jégkárok utáni helyreállításban, az a 13600-as telefonszámot tárcsázhatja. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az egyesületen keresztül a károsodott erdõk helyreállítására.

A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi elõfizetéssel rendelkezõk.

Lominczi Gergely kiemelte, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a súlyosan megrongálódott erdõk helyreállítására, csemeték ültetésére, a turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget.

Hozzátette: a kármentesítés végén tudják majd megmondani, hogy az 50 ezer hektár károsodott területen belül pontosan hány hektár új erdõt kell telepíteni, de mindenképpen több száz hektárra lesz szükség, várhatóan csak a fõváros környékén mintegy száz hektárra.

Bitay Márton Örs, a Földmûvelésügyi Minisztérium állami földekért felelõs államtitkára korábban elmondta, hogy a jégkár fõként az állami erdõket érintette, és a központi forrás megvan a károk felszámolására.

Az adományvonallal lehetõséget szeretnének teremteni arra, hogy azok a természetbarátok, akik szívükön viselik a fák, erdõk sorsát egy úgynevezett "csemetejeggyel", azaz egyetlen telefonhívással 250 forintot adhassanak egy facsemete ültetéséhez.

Az Országos Erdészeti Egyesület adatai szerint a károk nagysága több százmillió forint nagyságrendû, a szélsõséges idõjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával lehet helyrehozni.

Tavaly decemberben mintegy 50 ezer hektár erdõt borított be napokon keresztül 5-8 centiméter vastagságban a jég, több tonna súly rakódott rá egy-egy fára. A jég okozta kár elsõsorban a 350-400 méter tengerszint feletti magasságban lévõ, köztük a leglátogatottabb erdõterületeket - például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént - érintette.

A károk enyhítését célzó civil összefogást állítja a középpontba a közmédia S.O.S. Bajban az erdõ! címû tematikus napja is vasárnap.

Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért felelõs fõszerkesztõje az MTI-nek elmondta, hogy a mûsorfolyam vasárnap reggel fél kilenctõl este 10-ig tart a Duna csatornán és az M1-en, valamint az eseményeket nyomon lehet követni a mediaklik.hu/sosbajbanazerdo címen is.

Hozzátette: a közmédia a tematikus napon a károk enyhítését célzó civil összefogásra helyezi a hangsúlyt. Szeretnék bemutatni, hogy milyen károk keletkeztek az erdõkben, és mit tettek eddig ezek felszámolásáért, enyhítésük érdekében. A mûsorokban emberi sorsok bemutatása mellett szó lesz arról is, hogy a károk enyhítésére mit lehet és kell a továbbiakban tenni, kik hogyan segíthetnek a kárenyhítésben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!