2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Március 1-tõl megváltozik a népszavazási kezdeményezés aláírásgyûjtõ íveForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-26 11:55:34
Külön aláírásgyûjtõ ívet kell benyújtania annak, aki határon túli magyaroktól is szeretne aláírásokat gyûjteni országos népszavazási kezdeményezéséhez. Az errõl szóló igazságügyi miniszteri rendelet március 1-jén lép hatályba.

A Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg az igazságügyi miniszter rendelete a helyi népszavazási eljárás során a választási irodák hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának részletes szabályairól és a használandó nyomtatványokról.

A rendelet szerint országos népszavazási kezdeményezéshez támogató aláírást március 1-jétõl kétfajta íven is lehet gyûjteni: az egyiken a személyi azonosítóval rendelkezõ magyar állampolgárok aláírását lehet gyûjteni, a másik típusú ív pedig olyan külhoni magyarok aláírásának gyûjtésére szolgál, akiknek nincs személyi azonosítójuk. Ilyen, a külhoni magyarok aláírásának gyûjtésére szolgáló ív eddig nem volt, annak ellenére, hogy az alaptörvény 2012-es hatályba lépése óta már a külhoni magyarok is részt vehetnek az országos népszavazásokon.

Az új típusú ív bevezetését az indokolta, hogy nem minden külhoni magyarnak van magyar személyi száma, így nekik az olvasható családi és utónév mellett a magyar hatóság által kibocsátott útlevél számát vagy a magyar honosítási okirat számát és a vonalkód alatti számot, vagy a magyar állampolgársági bizonyítvány számát és a vonalkód alatti számot kell feltüntetniük. A támogató aláírást adó választópolgárnak a személyazonosítás érdekében természetesen fel kell tüntetnie anyja születési nevét is.

Tehát aki március 1-jétõl országos népszavazási kezdeményezést nyújt be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és a személyi azonosítóval nem rendelkezõ külhoni magyaroktól is szeretne aláírást gyûjteni, mindkét típusú ívet be kell nyújtania hitelesítés céljából.

A korábban használt, a személyi azonosítóval rendelkezõ magyar állampolgárok aláírását gyûjtõ íveket is átalakította a miniszteri rendelet, az átalakítás következtében - miközben az ív adattartalma nem változik - lehetõvé válik az ívek adatainak gépi feldolgozása, amely megkönnyíti az összegyûjtött ajánlások ellenõrzését.

Egy országos népszavazás aláírásgyûjtésénél kétszázezer hiteles aláírást kell a kezdeményezõnek összegyûjtenie ahhoz, hogy a népszavazást kiírja az Országgyûlés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!