2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Elkészült a világ elsõ kvantumszámítógépeForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-11-17 15:03:12
Bármilyen programot lefuttat a lézerrel manipulált berilliumion, de még túl pontatlan.

Mûködik a világ elsõ általánosan programozható kvantumszámítógépe, de javítani kell az optikai hardverek pontosságát, hogy a gépre valódi munkát is rábízhassanak.

Jelenlegi számítógépeink 0 vagy 1 értékû biteken tárolják az adatokat, és a csipekben lévõ logikai kapuk dolgozzák fel az információkat. Ezzel szemben a kvantumszámítógépekben úgynevezett qubitek vannak, amelyek több adatot tárolnak, mint hagyományos gépek bitjei. Az információk feldolgozása is másképp történik, a kvantumgépekben lézeres impulzusok végzik el a logikai mûveleteket. A kvantumszámítógépek sok területen, például a titkosításban, jobban teljesítenek a hagyományos számítógépeknél.


David Hanneke a kutatócsoport vezetõje

 

 

 

Már nyár elején elkészült a világ elsõ kvantumprocesszora, amely két qubit feldolgozására képes. Ebben a kísérleti eszközben berillium ionok tárolták az adatokat. Ahhoz, hogy a rendszer számítógépként mûködjön, kellett találni olyan lézeres impulzusokat, amelyek a bevitt adatok feldolgozására veszik rá a berilium ionokat. Egy másik lézert pedig úgy kellett beállítani, hogy le tudja olvasni a számítások eredményét.

Tehát már eddig is léteztek olyan kvantumrendszerek, amelyek konkrét algoritmusokat el tudtak végezni, de mostanáig senki sem épített olyan eszközt, amely általánosan programozható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!