2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Januártól ugyanannyiba kerül a távhõ, mint a gázfûtésForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-18 12:13:17
Jövõ januártól ugyanannyiba kerül majd egy átlagos lakás távfûtése, mint az egyéni gázfûtéses otthonok melegen tartása - ezt mondta kedden Horváth Csaba.

A szocialista politikus azt javasolja, hogy akik leváltak a távhõrõl, kezdeményezzék visszalépésüket. Egy átlagos fõvárosi család megtakarítása az áfa csökkentése és az alapdíj mérséklése után évi 90 ezer forintot jelent a két évvel ezelõtti árakhoz képest. A távfûtés három évvel ezelõtt 20 százalékkal került többe a jövõ januártól várható árához képest - mondta kedden Horváth Csaba. A pénteken távozó szocialista fõpolgármester-helyettes szerint az aránytalanság megszüntetése 650 ezer fõvárosi távfûtéses lakásban élõt érint kedvezõen. Az árak csökkentését az áfa 5 százalékra mérséklése mellett a FÕTÁV mûködési költségeinek 20 százalékos csökkentése tette lehetõvé. A politikus emlékeztetett rá, hogy míg 2008-ban egy átlagos panellakás távfûtése évente 267 ezer forintba került, addig ez az összeg jövõre 177 ezer forint lesz.

Horváth Csaba azt javasolja azoknak a társasházaknak, akik leváltak a távfûtési hálózatról, hogy kezdeményezzék a szolgáltatónál a visszalépést. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a távfûtés immár versenyképes, ráadásul zöldebb és kiszámíthatóbb, mint a gázfûtés. Horváth Csaba hozzátette: további megtakarítás érhetõ el az Öko-Plusz program segítségével. Az átalakítás eredményeképp egyedileg szabályozhatóvá és mérhetõvé válik a távfûtés. Ez további 17 százalékos - körülbelül 27 ezer forintos - megtakarítást jelenthet évente. A 150 ezer forintos beruházás, amelynek csaknem a felét az állam finanszírozza, 3 év alatt megtérül. A negyedik évtõl viszont a távfûtés olcsóbbá válik, mint az egyedi gázfûtés - tette hozzá Horváth Csaba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!