2024. április 24. Szerda, György.
 
Az anticiklon hatása érvényesültForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-28 18:28:17
A napfény a haszonállatokra is jótékony hatással van; ilyenkor jobban fejlõdnek. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Újabb hét telt el számottevõ csapadék nélkül Kelet-Magyarország térségében, a száraz, napos, eseménytelen idõ végig kitartott február harmadik hetében.
Kell a csapadék

Továbbra is anticiklon hatása érvényesült az elmúlt héten, az erre jellemzõ leszálló, szárító hatású légmozgások pedig garantálták a jobbára napos és csapadékmentes idõt. Sem Hajdú-Bihar, sem pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem hullott mérhetõ mennyiségû csapadék az idõszakban, egyedül a hét utolsó napján fordult elõ szórványosan kisebb esõ. Csapadéknyomnál nagyobb mennyiséget azonban ez sem okozott vasárnap éjfélig. A csapadékmentesség segített a helyenként elõforduló belvízproblémákon, az érintett területek kiterjedése lényegesen csökkent az elmúlt hetek folyamán. Ugyanakkor a mélyebb rétegekben még vízhiányos talajokon – elsõsorban a szabolcsi-szatmári térség talajai esetében – a deficit 50-70 mm-re növekedett 1 m mélységû szelvényre vetítve.
Lassú enyhülés

Igen magas volt a napfényes órák száma az elmúlt idõszakban, mely gyakorlatilag a csillagászatilag lehetséges idõtartamot közelítette. Sok helyen kétszer-háromszor annyit sütött a nap, mint a sokéves átlag: napi kb. 3 óra helyett akár 8-9 órán keresztül élvezhettük a napsütést. A bõséges napfény haszonállatainkra is jótékony hatással van, fejlõdésük, termelésük fokozódik, ellenálló képességük javul. Gazdasági növényeink számára az év ezen szakában kevésbé egyértelmû e kedvezõ hatás, az erõs besugárzás magas nappali hõmérsékletekkel együttesen a nedvkeringés fokozódását válthatja ki, mely a fagyérzékenységet fokozza. Márpedig az idõszak során több ízben is elõfordult erõsebb fagy, csupán a hét utolsó napjára virradóra akadt néhány fagymentes terület a térségben. A leghidegebbet 18-án hajnalban mértük, akkor területi átlagban is -10 fok körül szóródott a lehûlés mértéke, de Nyírbátor környékén pl. egészen -11,4 °C-ig süllyedt a hõmérõ higanyszála. Ezt követõen a lassú enyhülés a nappali hõmérsékletekben is megmutatkozott, a kezdeti 3-8 fokról 9-14 fokig emelkedtek az értékek a hét legvégére. A napi középhõmérséklet átlagosan 10-14 fokos hõingás mellett eleinte -2 – +1, késõbb 0 – +5 °C között alakult, ez összességében 0,5-1 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értéket. A hét – és egyben az esztendõ eddigi – legmelegebb napja 22-e volt. Az általában 9-14 fokos napi maximumok közül Debrecen belterületén mértük a legmagasabbat, kereken 14,0 °C-ot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!