2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Banki elszámolás - A jövõ héttõl megkezdõdik a devizahiteles ügyfelekkel való elszámolásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-02 16:42:57
A pénzügyi intézményeknek a jövõ héten meg kell kezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel, az érintetteknek április 30-ig meg kell kapniuk a tájékoztató levelet az elszámolás és forintosítás részleteirõl. A bankok felkészültek a feladat végrehajtására.

A jelzálogalapú devizahitelesek az elszámolás és a forintosítás részleteirõl, míg a nem jelzálogalapú hitelek felvevõi az elszámolásról kapnak majd tájékoztatást a pénzintézetektõl. A tájékoztató leveleket az átlagpolgár számára is érthetõen kell megfogalmazni.

Azok, akik korábban éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetõségével, márciusban kérhetik, hogy részükre a hitelezõ elszámolást készítsen. Akiknek már felmondták a hitelét és követeléskezelõ cégnek tartoznak, tõle kérhetik vissza a tisztességtelenül felszámított díjakat.

A pénzügyi intézmények 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni a tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel és kamatokkal, költségekkel a deviza- és devizaalapú hitelesek felé, és szintén e fordulónappal kell átváltaniuk forintra a fennmaradó tartozást.

A lezárt hitelek esetében a visszafizetést pénzben, a még élõ szerzõdések esetében pedig a törlesztõrészletek csökkentésével kell teljesíteni. A levelekbõl világosan ki kell derülnie, hogy az ügyfélnek mennyi pénz jár vissza, vagy mennyit írnak jóvá tartozásából.

Mivel a bankoknak nagy tömegû adatot kell feldolgozniuk, elõfordulhatnak hibák, ezért mindenkinek célszerû ellenõriznie személyes és szerzõdéses adatait.

Ha valaki nem ért egyet az elszámolás tartalmával, a kézbesítéstõl számított 30 napon belül panaszt tehet a pénzügyi intézménynél, amely a panasz beérkezését követõ 60 napon belül köteles válaszolni. A panasz elutasítása esetén az ügyfél 30 napon belül a Pénzügyi Békéltetõ Testület eljárását kezdeményezheti.

A bankok felkészültek a feladat elvégzésére. A K&H Bank pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy extra kapacitással készül a várhatóan megnövekvõ ügyféligények kiszolgálására. A K&H tervei szerint március második felében számol el devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleivel, mintegy 200 ezer küldeményt fognak kipostázni.

Az OTP Bank is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy komoly erõforrásokat kellett és kell átcsoportosítania az elszámolás és forintosítás végrehajtásához, a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításához. Mivel esetükben a peres eljárás március 1. után fejezõdik be, az elszámolás végsõ határideje a törvényben foglaltak alapján a polgári peres eljárás befejezésétõl számított 60. napra módosulhat, a levélküldés azonban ennél hamarabb is megtörténhet - közölték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!