2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A HÖOK közgyûlése etikai chartát és választási kódexet fogadott elForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-03 07:52:06
Etikai chartát és választási kódexet fogadott el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szombati közgyûlésén. A charta egyebek között rögzíti, hogy a hallgatói érdekképviseletet ellátó hallgatóknak tiszteletben kell tartaniuk önmaguk és mások emberi méltóságát - közölte Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a Dunaújvárosban tartott közgyûlés után az MTI-vel.

A május 6-án hatályba lépõ charta azt is elõírja, hogy az érdekképviseletet ellátó hallgatók mások iránti tisztelettel nyilvánítsák ki véleményüket, tanúsítsanak olyan magatartást, amely nem csorbítja a felsõoktatási intézmény vagy szervezet tekintélyét.

Elvárás velük szemben az is, hogy fellépjenek az olyan megnyilvánulásokkal szemben, amelyek a hallgatói érdekképviseleti rendszert, illetve a felsõoktatási intézményt alaptalanul negatív színben tüntetik fel. A nyolcoldalas dokumentum azt is rögzíti, hogy legyenek tudatában annak: nyilvános – a felsõoktatási intézményen belüli vagy azon kívüli – megnyilatkozásaikkal és viselkedésükkel önmagukon kívül az intézményt is képviselik.

A hallgatói érdekképviseletet ellátó hallgatóknak el kell utasítaniuk az erõszakos és sértõ megnyilvánulások minden formáját, személyiségi jogaikat úgy gyakorolják, hogy ezzel mások személyiségi jogait ne sértsék. Kitértek arra is, hogy tevékenységük során nem ajánlhatnak, és nem fogadhatnak el jogtalan elõnyt, csak olyan feladat elvégzésére használják fel a HÖOK, illetve a felsõoktatási intézmény infrastruktúráját, amelyrõl a közvetlen felettesnek tudomása van, és a felhasználásával egyetért.

Elvárás az is, hogy lépjenek fel a felsõoktatási intézményben elõforduló visszaélésekkel szemben, azok megszüntetésére saját hatáskörben tegyenek lépéseket, és törekedjenek konfliktus esetén annak feloldására, békés megoldására. Rögzítették, hogy a dokumentumban szereplõ megállapításokat a hallgatói érdekképviselet ellátó hallgatók magukra nézve kötelezõnek ismerik el.

A hallgatók elfogadták a választási kódexet is, amelyben a hallgatói önkormányzati és részönkormányzati voksolások feltételeit rögzítették. Az ötoldalas - május 8-án hatályba lépõ - dokumentumban kitértek többek között arra, hogy a vezetõ tisztségviselõ mandátumának hossza legfeljebb két év. A választás során választójogával csak az a hallgató élhet, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.

A hallgatói szervezet a fentieken túl jogszabályban kéri rögzíteni a vezetõ tisztségviselõk meghatározását. A meghatározás megjelenítésével egyidejûleg kérik annak rögzítését, hogy a vezetõ tisztségviselõ egyszer választható újra. Jogszabályban szeretnék rögzíteni az elektronikus alapon történõ választás lehetõségét is.

A hallgatók jogszabályban kérik egyértelmûsíteni a hallgatói önkormányzati választások tekintetében, hogy a tanulmányait szüneteltetõ – passzív – hallgató ne rendelkezzen se aktív, se passzív választójoggal, továbbá tisztségviselõi mandátumát csak az aktív jogviszony idejére tölthesse be. Egyidejûleg kérik a mandátum folytonosságának jogszabályi szintû rendezését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!