2019. február 23. Szombat, Alfréd.
 
Amerikai nagykövet: nagyon melegen fogadtak MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-03 08:34:17
A magyar és az amerikai kormány között sok területen kiváló az együttmûködés, miközben vannak kihívások, amelyeket együtt kell megoldaniuk - jelezte az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete az MTI-nek adott interjújában, hangsúlyozva: õ személy szerint minden téren hozzá szeretne járulni az amerikai-magyar kapcsolatok elmélyítéséhez.

Colleen Bell - aki január 21-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek - elmondta: nagyon melegen fogadták Magyarországon, "nagyon megindítóak voltak a barátságról szóló üzenetek". Azt mondta, hogy az elmúlt egy évben a tengerentúlon sokat tanult Magyarországról és a sokrétû kétoldalú kapcsolatokról, most viszont lehetõsége van személyesen is találkozni a magyarokkal, és elsõ kézbõl meghallgatni véleményüket.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen találkozókat bonyolított le magyarországi tartózkodása elsõ heteiben, elmondta: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy a megérkezése utáni elsõ napokban személyesen találkozhatott Áder János köztársasági elnökkel. Ugyancsak találkozott több miniszterrel, a Kúria és az Alkotmánybíróság elnökével, politikusokkal.

Megbeszéléseket folytatott ezenkívül a civil szféra képviselõivel is, vallási vezetõkkel, tudósokkal, oktatókkal és mûvészekkel. Üzletemberekkel is volt módja találkozni, és Washingtonba való kiutazása elõtt szót válthatott Magyarország új amerikai nagykövetével, Szemerkényi Rékával.

"Igazán nagyra értékelem, hogy az összes találkozómon egységesen azt hallottam, az emberek tisztelik az Egyesült Államok és Magyarország közötti együttmûködés erõs hagyományát. Azt szeretnék, hogy "országaink között jó, pozitív, termékeny kapcsolatok" legyenek. Mint mondta, arról ugyan eltérõek lehetnek a vélemények, hogy ez mit jelent, de "mindeddig egybehangzóan azt erõsítették meg nekem, mennyire fontos a kétoldalú együttmûködés".

Colleen Bell elmesélte, hogy rendkívül megtisztelõnek érezte, amikor Barack Obama elnök felkérte, hogy õ legyen az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. Nemcsak azért, hogy nagykövet lehet, hanem hogy Magyarországon, "amelyet a családom már ismert és megszeretett". Elmondta, hogy korábban már több ízben jártak Magyarországon, és "elámultunk a magyar kultúra gazdagságán, az ország szépségén és a magyar nép büszkeségén". Azt mondta, izgatottan várták, hogy visszatérjenek és jobban megismerjék az országot.

Az új nagykövetnek már volt alkalma ellátogatni Székesfehérvárra, Mohácsra és Debrecenbe. Hálás azért, hogy Áder János köztársasági elnök és felesége, valamint Németh Zsolt meghívták õt a férjével a Csángó Bálra, amelyet "nagyon különleges kulturális eseménynek" nevezett. Ugyancsak látta az amerikai és a magyar vízilabda válogatott mérkõzését, a fiával ellátogatott a mohácsi busójárásra, és részt vett Ádám György zongoraestjén is a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Azt mondta, nagyon kíváncsi Magyarországra, a nagykövetség versenyt is hirdetett a Facebookon arról, hogy milyen helyeket érdemes megnézni.

Colleen Bell azt mondta, szeretne minél több emberrel találkozni, és meghallgatni sok véleményt, hogy jobban megértse Magyarországot és történelmét. Azt mondta, olyan helyekre is szeretne eljutni Magyarországon, ahol még egyetlen korábbi amerikai nagykövet sem járt. Miközben fontosnak nevezte, hogy találkozzon a kormány tagjaival, politikusokkal, a civil társadalom vezetõivel és üzletemberekkel, hangsúlyozta, hogy az élet minden területérõl szeretne beszélni magyarokkal, és ehhez a közösségi média felületeit is fel szeretnék használni. Miközben igyekszik minél több eseményre elmenni, amerikai nagykövetként az amerikai kultúra támogatására törekszik - tette hozzá.

Colleen Bell a korábbi helyettesének, André Goodfriendnek Budapestrõl történt hirtelen távozása kapcsán elmondta, hogy kiváló munkakapcsolatot alakított ki a követtanácsossal, nagyra értékeli azt a segítséget, amelyet felkészülése során nyújtott neki, valamint az elmúlt másfél évbeli budapesti mûködését.

"André kitûnõ munkát végzett az amerikai politika megismertetésében és megmagyarázásában. Erõfeszítései Kerry külügyminiszter teljes támogatását élvezték" - jelentette ki, megjegyezve, hogy a diplomatának "sajnos családi okok miatt el kellett hagyni posztját".

Arra a kérdésre válaszolva, hogy André Goodfriendhez hasonlóan õ is nyit-e majd saját Twitter-oldalt, azt mondta: õ is tervezi ezt, de nem rögtön, "egyelõre emberekkel találkozom, ha eljön az ideje, el fogom kezdeni a tweetelést".

A nagykövet - aki bemutatkozó videoüzenetében említette, hogy korábban aktív szerepet vállalt különbözõ civil kezdeményezések felkarolásában - azt mondta, a civil társadalom állapota az egyik legjobb barométer, amellyel mérni lehet egy országban a demokrácia helyzetét. Véleménye szerint az embereknek meg kell adni a lehetõséget, hogy különbözõ szervezõdésekbe tömörüljenek a közösségeikben elõforduló gondok megoldása érdekében. Azt mondta, a kormányok nem képesek minden problémát megoldani vagy minden igényt kielégíteni, ennélfogva alapvetõ érdekük és felelõsségük egy olyan környezet támogatása, amelyben az emberek polgári kezdeményezéseket tehetnek nem kormányzati szervezetek, vallási szervezetek, kulturális csoportok felé.

Elmondta, hogy az Egyesült Államokban szívén viselte egyebek mellett a környezet megóvásával kapcsolatos ügyeket. Egy nonprofit szervezetnél az ezzel kapcsolatos oktatás és felvilágosítás javításán dolgozott, valamint azon, hogy meggyõzzék a törvényhozókat a megfelelõ szabályok elfogadtatásáról. Szintén fontos volt számára a gyerekekkel szembeni erõszak megelõzését célzó tevékenység, valamint az erõszaknak áldozatául esettek gondozása.

"A kormányok sok mindent meg tudnak tenni, de bizonyos kérdések kezeléséhez valóban egységes közösségi támogatásra van szükség" - így vall az új amerikai nagykövet, hozzátéve, tisztában van a nem kormányzati és egyéb civil szervezetek fontos szerepével, és határozottan kiáll a polgári társadalom kezdeményezései mellett.

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete arról is beszélt, hogy Barack Obama elnök és John Kerry külügyminiszter is bizalmáról biztosította õt, "tudom, hogy magam mögött tudhatom teljes támogatásukat". Arra a kérdésre, hogy személyesen is konzultálhat-e velük egyes kérdésekben, azt válaszolta: mint minden nagykövet, folyamatos kapcsolatban van az amerikai külügyminisztériummal és a Fehér Házzal, hogy a lehetõ legjobb tájékoztatással segítse az amerikai külpolitika alakítását, "de ha szükség lesz a tanácsukra, biztos felhívom majd az elnököt vagy a külügyminisztert".

Colleen Bell a mindkét országot erõsen foglalkoztató világpolitikai kérdésekrõl szólva arra is kitért, hogy a NATO- és EU-országok közös felelõssége, hogy támogassák Ukrajnát és más kelet-európai országokat, amelyek folytatják a reformokat egy erõsebb, sikeresebb és demokratikus jövõ megteremtése érdekében.

Mint hozzátette: Magyarország és az EU-tagországok az Egyesült Államokkal, Kanadával és más országokkal összefogva büntetõintézkedéseket vezettek be Oroszországgal szemben. Ezt azért tették, hogy megmutassák, eltökéltek annak elérésében, hogy az ukrajnai viszály a lehetõ leghamarabb, békés úton lezáruljon, megõrizve Ukrajna szuverenitását, területi egységét és függetlenségét.

A nagykövet azt mondta, Magyarországnak a NATO és az EU tagjaként, valamint Ukrajnával szomszédos államként "nyilvánvalóan szerepet kell játszania Ukrajna támogatásában". Hozzátette, "folytatni fogjuk az együttmûködést a békés és tartós megoldás elérése érdekében". Emlékeztetett arra, hogy nemrégen vendégül látta ukrán kollégáját, a budapesti ukrán nagykövetség ügyvivõjét, a NATO országok képviselõvel együtt, és a találkozón a magyar kormány képviselõje is jelen volt.

Colleen Bell az interjúban elmondta, hogy amerikai nagykövetként az a küldetése, hogy határozottan kiálljon az Egyesült Államok politikája és érdekei mellett, "hogy megmagyarázzam, kik vagyunk, miben és miért hiszünk".

Leszögezte, hogy a közös értékek megszilárdítására fog törekedni. Ezek között sorolta a jogállamiság melletti megingathatatlan elkötelezettséget, a független demokratikus intézményeket, a fékek és ellensúlyok egészséges rendszerét, a szabad és tisztességes választásokat, továbbá az aktív civil társadalmat.

Azt mondta, keményen fog dolgozni azon is, hogy még jobban megerõsítse a már jelenleg is nagyon szilárd amerikai-magyar védelmi és biztonsági együttmûködést, "NATO-szövetségesek vagyunk, esküt tettünk, hogy megvédjük egymást".
Nagyköveti feladatait említve kitért arra, hogy gazdasági vonalon a közeljövõben és hosszú távon egyaránt sok lehetõség nyílik a kétoldalú kereskedelem elõmozdítására.

Kiemelte, hogy az átláthatóság és kiszámíthatóság rendkívül fontos az új piacokra lépõ befektetõk számára. Mint mondta, a törvényeket és jogszabályokat idõnként meg kell változtatni, hozzá kell igazítani az új körülményekhez, de "az érintett felekkel történõ egyeztetés fontos eleme ennek a folyamatnak, ennek hiányában a potenciális befektetõk máshova mennek".

Kitért arra is, hogy a magyar sajtóban volt némi félreértés a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségrõl (a TTIP-rõl), de "a magyar kormány tudja, ahogy én is, hogy a magyar vállalatoknak és munkavállalóknak hatalmas elõnyeik származnak majd ebbõl a partnerségbõl". Azt mondta, a magyaroknak ugyanolyan hozzáférésük lesz az amerikai piacokhoz és befektetésekhez mint a nagyobb EU-országoknak, és kedvezõ befektetési környezet mellett Magyarországnak jó esélye van arra, hogy a TTIP-nek köszönhetõen növekedni tudjon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!