2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Talán késtünk, de el nem késtünkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-03 09:07:48
A minisztériumi dolgozók annál több jutalmat kapnak, minél több pénzt sikerül lehívni.

Az elmúlt hétéves uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak járó 8200 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrásból 1100 milliárd sorsa még bizonytalan. Ahhoz, hogy ennek az irdatlan mennyiségû pénznek minél nagyobb hányada érdemben hasznosulhasson, a minisztériumokban górcsõ alá vesznek minden egyes projektet, és amelyiknek a megvalósulása kétséges, azt törlik a támogatotti körbõl. Így próbálják meg csökkenteni az ország költségvetési kockázatát.
Rácsodálkozott

A Miniszterelnökség által a késedelemben lévõ projektekrõl összeállított „feketelistán” több tucat hajdú-bihari fejlesztés is megtalálható. Bagamér polgármestere például igencsak rácsodálkozott, hogy mit keres a listán Bagamér és Álmosd ivóvízminõség-javító projektje, hiszen ezt a fejlesztést az államtitkár jelenlétében már régen átadták. – Azt írják, hogy a projekt tervezett befejezése május vége, valójában azonban akkorra már a próbaüzemen is túl leszünk – jelentette ki Orvos Mihály. A polgármester elismerte, hogy a falu szennyvízcsatorna beruházása menet közben némi késedelmet szenvedett ugyan, ez azonban (mint mondta) a milliárdos projekt szeptember végére tervezett befejezését nem befolyásolja.
Magyaros történet

Jellemzõen magyarosra sikeredett a Berettyó-Körös Ivóvízminõség-javító Projekt is, melyet az állam ugyan az érintett önkormányzatokkal terveztetett meg, de késõbb (2013-ban) a 855 millió forinttal támogatott beruházás összes kedvezményezetti jogát az állam (az Országos Vízügyi Felügyelõségen keresztül) magához vonta. – Akkor azt mondták, hogy az esetleges késedelem kiküszöbölése miatt van erre szükség, aztán éppen ezért õk szenvedtek jelentõs késedelmet, hiszen mind ez idáig egyetlen kapavágás sem történt a projekt keretében – utalt vissza a nem is olyan régmúlt történéseire Muraközi István polgármester, akit egy másik, késedelemben lévõ berettyóújfalui beruházásról is megkérdeztünk. A „Berettyóújfalu, az egészséges város” címû projekt második ütemére 248 millió forintot nyertek, ám az elmúlt év novemberéig nem sikerült végezni vele. – A református templom tornyának a felújítása, valamint a piacon egy 1500 négyzetméteres terület befedése nem készült el a tervezett határidõre, de a nyár elejére ezekkel is végzünk. Így, bár késtünk, de el nem késtünk, hiszen év végéig megtörténik a pénzügyi zárás.
Nem lesz probléma

Hajdúnánás neve mellett két, késedelemben lévõ uniós beruházás szerepel a miniszterelnökségi listán. Az egyik Hajdúnánás és Hajdúdorog szennyvízhálózatának és szennyvíztisztító telepének a bõvítése és korszerûsítése, a másik pedig a Hajdúnánási Gyermek- és Közétkeztetési Nonprofit Kft. energia-ellátásának a fejlesztése napelemes rendszer segítségével. „A késedelem közbeszerzési és egyéb anomáliáknak volt betudható, ugyanakkor bízom benne, hogy mindkét projekt elkészül határidõre” – fogalmazott megkeresésünkre Szólláth Tibor polgármester. A városvezetõ optimizmusa azért is meglepõ, mivel az utóbbi projekt befejezése eredetileg 2014. november vége lett volna.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!