2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Számottevõen több pénzt szedtek be a régióbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-03 18:07:20
Az ÁFA-ból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek is meghaladták a 2013-as szintet.

Tavaly 10 százalékkal több adó- és járulékbevételt sikerült beszednie Hajdú-Biharban, Szabolcsban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2013-hoz képest a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) régiós adómunkatársainak, 617 milliárd forinttal hozzájárulva a központi költségvetéshez.

A bevételi oldal fõ tételei közül például a személyi jövedelemadóból származó nettó 122 milliárd forint tízmilliárddal haladta meg az elõzõ évit. A régió adóalanyai a múlt évben 246 milliárd forint ÁFA-t fizettek be, 11 százalékkal többet mint korábban, míg a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapokba – az egészségügyi hozzájárulást is beleértve – 318 milliárd folyt be, 9 százalékkal meghaladva a 2013-as számot; a növekedés az átlagbér és a foglalkoztatotti létszám emelkedésére vezethetõ vissza – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal régiós fõigazgatóságainak hétfõi évértékelõjén.

Az észak-alföldi vám- és pénzügyõrség is növelte bevételeit: a vámok révén 28,4-rõl 30,3 milliárd forintra, a jövedéki adók tekintetében 24,2-rõl 26,5 milliárdra. Mint kiderült, 2011-hez képest tavaly 18 millió literrel kevesebb üzemanyag érkezett az ukrán határon, ami a régió félhavi felhasználása!
Ritkán tévednek a revizorok

Több éve növekedik az Észak-Alföldön a legálisan értékesített benzin mennyisége, ami elsõsorban annak köszönhetõ, hogy tömérdek üzemanyagot sikerül kiszorítani az „ukrán határon” - mutatott rá Polcz Attila, a regionális vám- és pénzügyõr fõigazgatóság vezetõje a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014-es évértékelõ sajtótájékoztatóján. Az ezredes a vám és jövedéki területeken egyaránt tapasztalható bevétel-növekedés, vagy a felderített bûncselekmények száma (601 helyett 838) és az elkövetési érték emelkedése (2 milliárd helyett 3,1 milliárd forint) mellett arról is szólt, hogy a cigarettacsempészési ügyek között nagyon sok az „ismeretlenes”. - Tíz-húsz fõs, Ukrajnából érkezõ társaságokat szûrünk ki hõkamerával, de nem állnak meg a hatóságoknak, illetve alváz- és motorszám nélküli jármûveiket is hátrahagyják az áruval - fûzte hozzá.

Czinege Attila, az adó fõigazgatóság vezetõje a munkájuk „esszenciájának” tartott ellenõrzésekrõl elmondta: tavaly közel 32 ezer ilyen vizsgálat során jogerõsen 42 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel. A kiválasztás hatékonyságát jelzi, hogy az utólagos eljárások 85 százalékában találtak adókülönbözetet, aminek összege ügyenként átlagosan mintegy 17 millió forintra emelkedett. Közlése szerint a múlt évben 198 vagyonosodási vizsgálatot végeztek, ezek majdnem 90 százalékában a hatóság feltevését támasztották alá 11,5 milliós adókülönbözetet felszínre hozva.
Postaröntgen

A NAV bûnügyi nyomozói több, milliárdos nagyságrendû büntetõügyet göngyölítettek fel, így például tavaly áprilisban elfogták azt a bocskaikerti férfit is, aki bûnszervezete révén 30 millió liter bázisolajat adott el gázolajként, 8 milliárd forint adót csalva el (a lefoglalt ingatlanok, luxusautók és drága órák összértéke meghaladta az egymilliárd forintot). A csoport Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt bázisolajat, amelyet itthon illegálisan értékesítettek.

Egy másik esetben adórevizorok jelzésére indult nyomozás egy szegedi könyvelõ irányította bûnszervezet ellen. Õk - szerb állampolgárok nevére alapított - magyar cégek nevében étolajat, cukrot, félsértést és más húsipari termékeket szereztek be szomszédos országokból, hogy aztán összetett számlázási láncon keresztül ÁFA megfizetése nélkül értékesítsék honi kiskereskedelmi láncoknak, nagykereskedõknek. Az okozott adóhiány meghaladja az egymilliárd forintot.


Lengyel Tibor, a NAV regionális bûnügyi igazgatóságának vezetõje elmondta: tavaly 1868 feljelentés érkezett, a büntetõügyek zömét költségvetési csalások, orgazdaságok, csõdbûncselekmények, számviteli rend megsértése bûncselekmények jelentették. A nyomozati idõ átlagosan 176 napot tett ki, az ügyek kétharmada vádemelési javaslattal zárult. Az úgynevezett gyorsított eljárások száma háromszorosára emelkedett, 191 büntetõügyben 30 napon belül a bírósági ítélet is megszületett.

Az ezredes arról is tájékoztatott, hogy a cigarettacsempészek mellett a fogyasztási dohány illegális kisüzemi elõállítói és forgalmazói ellen is küzdenek; a múlt évben 6,5 tonna - 100 millió forint értékû - vágott dohányt sikerült lefoglalni. Jellemzõ, hogy a dohányt országszerte postacsomagokban és futárszolgálat útján terítik, ezért a pénzügyõrök röntgennek vizsgálják a csomagokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!