2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
NGM: a foglalkoztatók csaknem háromnegyedénél találtak munkaügyi jogsértést tavalyForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-03 18:35:59
A munkaügyi hatóság tavaly több mint 18 ezer munkáltatót ellenõrzött, és ennek során a foglalkoztatók 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenõrzés alá vont foglalkoztatottak 71 százalékát, mintegy 101 ezer munkavállalót érintették - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Fõosztályának tájékoztatásából.

A jogsértési arány a foglalkoztatókat és munkavállalókat érintõen is enyhén nõtt az elõzõ évhez képest, mivel a 2013-ban ellenõrzött foglalkoztatók 70 százalékánál állapítottak meg a munkaügyi felügyelõk valamilyen szabálytalanságot, és az ellenõrzés alá vont munkavállalók 68 százaléka volt szabálytalanul foglalkoztatva. Az ellenõrzési tapasztalatok szerint még mindig kiemelkedõ szabálytalanság a feketefoglalkoztatás.

Munkaszerzõdés és bejelentés nélkül 2014-ben 11 540 embert foglalkoztattak, ami enyhe növekedés a 2013-as 11 392-höz képest. A tavalyi adatok szerint feketefoglalkoztatás a legtöbb esetben a bejelentési kötelezettség elmulasztásával valósult meg. 2014-ben a megelõzõ évhez képest jelentõsen, 29-rõl 36 százalékra nõtt a feketemunkások aránya az építõipari vállalkozásoknál. Az ellenõrzések 18 százalékát tartották a felügyelõségek az építõiparban, ez 3 százalékpontos növekedés 2013-hoz képest.

A személy- és vagyonvédelmi tevékenységet ellátó munkáltatóknál dolgozott a feketemunkások 10 százaléka, ami a tavalyi évhez képest (16 százalék) csökkenést jelent ugyan, de ez a szektor továbbra is a 3 "legfertõzöttebb" ágazat között van. A lefolytatott ellenõrzések 12 százaléka esett a személy- és vagyonvédelem területére, ez a tavalyi évhez képest 1 százalékponttal nõtt. A kereskedelmi vállalkozásoknál a munkaszerzõdés és bejelentés nélküli munkavállalók aránya tavalyhoz képest elenyészõ csökkenést mutat: ez az ágazat "termelte ki" a feketemunkások 11 százalékát, szemben a tavalyi 12 százalékkal.

Az ellenõrzések több mint negyedét végezték ebben az ágazatban 2014-ben, ez közel azonos a 2013-as aránnyal. A munkaidõvel, pihenõidõvel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések érintettjeinek létszáma (19 622 dolgozó) csökkenést mutat 2013-hoz képest (21 157 fõ). Ezen jogsértések jellemzõen a kereskedelem, vendéglátás és a feldolgozóipar munkavállalóit érintették. A munkaidõ-nyilvántartás hiányával, vagy adatainak valótlan rögzítésével 28 589 munkavállalót érintõen találkoztak a munkaügyi felügyelõk, ez 2013-hoz képest jelentõs, közel 10 ezres növekedést jelent.

A munkabérrel kapcsolatos jogsértések (például a kötelezõ legkisebb munkabér és garantált bérminimum szabályainak megsértése, a határidõben történõ bérkifizetéssel összefüggésben megállapított jogsértés) mértékét jól mutatja, hogy az összes szabálytalansággal érintett foglalkoztatott közel ötödét, csaknem 16 ezer embert érintett tavaly - derül ki a jelentésbõl. A 2014-ben feltárt jogsértéseket elkövetõ több mint 13 ezer munkáltató közül 3509-cel szemben alkalmaztak a munkaügyi felügyelõségek munkaügyi bírságot, összesen több mint 526 millió forint összegben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!