2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
A tél fontos gyógyszereiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 08:28:34
Gyógynövényekkel is enyhíthetõ a torokfájás és köhögés.

A köhögés a szervezet egyik védekezõ mechanizmusa, amely megtisztítja a légutakat az idegen anyagoktól, a feleslegben termelt váladéktól. Két típusa van, az egyik a produktív köhögés, amelynek célja az idegen anyag vagy a váladék eltávolítása, ilyen esetben nem kell a köhögést csillapítani, mivel a visszamaradt váladék rontja a légzésfunkciót, másodlagos fertõzéshez vezethet. A másik az improduktív, vagy más néven száraz köhögés. A köhögésnek ez a fajtáját okozhatja gyulladásos folyamat, egy másik gyógyszer mellékhatása, kémiai vagy mechanikai inger, jellemzõ a meghûlések kezdetén illetve végén, nagyon száraz levegõjû szoba (különösen télen, fûtésszezonban). Ebben az esetben egyrészt a cél a kiváltó ok megszüntetése (tünetet okozó gyógyszer megtalálása és lecserélése, párologtatás…), másrészt köhögéscsillapító adása, ugyanis a köhögés a beteget nagyon kifáraszthatja – olvasható az egeszsegkalauz.hu oldalon.

A köhögést gyógynövényekkel is csillapíthatjuk. A lándzsás útifû levelébõl készült forrázatot, tinktúrát vagy szirupot a légutak megfázásos-gyulladásos megbetegedéseiben (torokgyulladás, légcsõhurut) használhatjuk. Bevonó, antibakteriális és gyulladáscsökkentõ hatású. A virágok nektárjából származó méz nem csak finom, hanem bevonja a gyulladt torkot, mérsékli a köhögési ingert és enyhe köptetõ hatású. Nem véletlenül kell sok forró mézes teát inni meghûlés esetén!

Az izlandi zuzmónak köptetõ és köhögéscsillapító hatása is van. Egyrészt csökkenti a köhögési ingert, másrészt segít a nyák kiürülésében. A zuzmósavak antibakteriális tulajdonsága is jól jön a felsõlégúti megbetegedéseknél. Beszerezhetõ tea, szirup, szopogatós tabletta formájában. Végül az orvosi zilizgyökér és -levél torokgyulladás esetén teaként elfogyasztva, a gyulladt nyálkahártya bevonására, a köhögés csökkentésére (ritkábban gyomorhurut, gyomorfekély esetén) használható – írja az egeszsegkalauz.hu

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!