2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Banki elszámolás - Az MNB külön felületen tájékoztat az elszámolás és forintosítás tudnivalóirólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 09:21:42
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja a jegybank honlapján elérhetõ külön felületen tájékoztat a banki elszámolás és a forintosítás legfontosabb tudnivalóiról, részleteirõl.

A pénzügyi intézmények 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni a devizahitel-szerzõdésekben tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel, kamatokkal és költségekkel, és szintén e fordulónappal kell átváltaniuk forintra a fennmaradó tartozást.

A bankoknak ezen a héten kell megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel, az érintetteknek április 30-ig meg kell kapniuk a tájékoztató levelet az elszámolás és forintosítás részleteirõl.

Forint alapú vagy deviza (devizában nyilvántartott és devizában törlesztett) kölcsönt felvevõknek az elszámolást a pénzügyi szolgáltató 2015. augusztus 1. napja és 2015. szeptember 30. napja között köteles postára adni.

Az MNB 12 oldalas, Pénzügyi Navigátor címû online kiadványában egyebek mellett ismerteti, hogy az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek és 2009. július 26. napját követõen rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerzõdéssel.

Tájékoztatást adnak arról, hogy milyen határidõk érvényesek, milyen árfolyamon váltják át a devizahiteleket forintra, lesznek-e költségei az adósoknak akár az elszámolásból, akár a forintosításból, illetve, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra a fogyasztókra, akik éltek az árfolyamgát lehetõségével. Az MNB emellett részletesen ismerteti a panasztétel szabályait, vagyis, hogy mit tehetnek azok, akik nem értenek egyet akár az elszámolás, akár az átváltás eredményével.

A tájékoztató honlap az alábbi címen érhetõ el:

https://felugyelet.mnb.hu/data/cms2427006/10_Elszamolasi_torveny_modositott_ONLINE_20150109.pdf

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!