2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Késik az eminenseknek járó jutalomForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-05 10:14:14
Eltérõen ítélik meg a kormány szándékát a jól gazdálkodó önkormányzatok.

Tavaly februárban született az a rendelet, amely 1,5 és 200 millió forint közötti fejlesztési támogatást biztosít az adósságkonszolidációban nem részesült településeknek, négy évre összesen 50 milliárd forintot. Az elsõ körben 1018 kétezer lakosúnál kisebb település és még néhány nagyobb kapta meg a múlt évben a ráesõ részt.
Lehet, meg sem kapják

Megyénkben hat települést érint a rendelkezés, közülük Kaba már hozzájutott a 180 millió forintjához, ám a többiek eltérõ reményekkel még várják a kifizetést szentesítõ határozatot. Közülük Hajdúszoboszlónak 200 millió forint járna, ám a január végén megtartott képviselõ-testületi ülésen elhangzottak dr. Sóvágó László polgármestert csak még pesszimistábbá tették. Ott ugyanis a térség országgyûlési képviselõje, Bodó Sándor nem tudott igennel felelni a kifizetésre vonatkozóan. A polgármester portálunknak úgy nyilatkozott, hogy megkérdõjelezi a kormány szándékát, mert szerinte erre az évre nincs betervezve pénz ilyen célra, de lehet, hogy a még várakozó 120 település végleg le is mondhat az 1300 milliárdos konszolidációhoz képest elenyészõ nagyságú kompenzáció ráesõ részérõl. Pedig Szoboszlón is lenne helye annak a pénznek, amit a korábbi takarékos gazdálkodásukkal jogosan érdemeltek ki. Akár sípályát építenek a Himalájára, csak kapják meg a 200 millió forintot - érzékeltette eltökéltségét dr. Sóvágó László.
Fõleg útfelújításra

Az adósságkonszolidációban nem részesült településeknek négy esztendõre megítélt 50 milliárdos keret csak meghatározott célokra használható fel, azaz a településeknek pályázni kellett az õket megilletõ pénzre. Az érintett hajdú-bihari települések közül csak Kaba kapta meg tavaly a támogatást, amibõl kilenc utcát aszfaltoztak le, és a 180 millióból készítik el a rendezési tervüket is. A többiek azonban még várnak, bár van ahol már írásban is megkapták, hogy még ebben az évben érkezik a támogatás. Errõl számolt be Szántó József, Sáránd polgármestere, aki azt is elmondta, hogy utcák és járdák leaszfaltozására használják majd fel a 44 millió forintot. Szitó Sándor Biharnagybajom polgármestere szerint a pályázati tartalék terhére kaphatják meg a nekik járó 44 milliót, amit a korábbi tervektõl eltérõen nem útfelújításra használnának fel, hanem a közfoglalkoztatáshoz ingatlant vásárolnának belõle - erre már megkérték az engedélyt is.
Egyik hiszi, másik nem

Hajdúszovát polgármestere, Váradi Jenõ is bizakodó, õ szóbeli ígéretet kapott arra, hogy még idén megérkezhet a 112 millió forint, amit út- és önkormányzati épület felújításra fordítanának. Bajusz Istvánné, Nagyhegyes polgármestere nem ilyen bizakodó, szerinte idén már nem lesz ebbõl semmi, bár még így is lesz további két év rá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!