2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Megkímélik a madarakat a felsõvezetékektõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-06 08:00:47
Befejezõdött az a közel 200 millió forint értékû beruházás a Hortobágyon, mely keretében 12 kilométer hosszú elektromos földkábel épült meg.

A Hortobágy Európa egyik legfontosabb madár-élõhelye, teljes területe európai szintû védettséget élvez. A 22 kV-os szabadvezetékek azonban számos madárpusztulást okoznak, így sajnos rendszeres a daru- és túzokpusztulás, valamint az olyan ragadozó madárfajoké, mint a kék vércse és a kerecsensólyom, amelyek védelmére az Európai Unió nemzetközi fajvédelmi programokat indított.

A természetvédelmi fejlesztés célja tehát a fokozottan védett fajok állományainak megóvása volt: mintegy 12 kilométernyi földkábel épült meg a korábbi elektromos szabadvezetékek helyett, a madárpusztulások megakadályozása érdekében. Kedvezõbbé vált számos madárfaj térségi állományának természetvédelmi helyzete, megszûntek a légvezetékek okozta madárpusztulások a Hortobágyi Nemzeti Parkban Pentezug-pusztán, Zám-puszta térségében, a Kungyörgyi-, Akadémia- és Csécsi-halastavak környezetében, valamint a Szásztelek-környéki túzokvédelmi szántóföldeken.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság stratégiai célja, hogy a védett madárfajok állományaiban csökkentse, illetve a kiválasztott szabadvezeték szakaszokon teljesen megszüntesse a légvezetékek okozta károkat. A légvezeték földkábellel történõ kiváltása – az elsõdleges élõvilág védelmi célkitûzés mellett – egyúttal a Hortobágyi Nemzeti Park UNESCO Világörökségi Listán szereplõ területének tájképi rekonstrukcióját is szolgálja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!