2022. május 20. Péntek, Bernát, Felícia.
 
Rezidensszövetség: az egészségügyben dolgozók túlmunkája mûködteti az ágazatotForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-08 07:14:58
Elméletileg már nem lenne garantálható a betegbiztonság, a gyakorlatban is csak azért mûködik, mert az orvosok és szakdolgozók "a hátukon viszik" az ellátást - derült ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) és a Szinapszis közvélemény-kutató cég közös, betegbiztonságra irányuló reprezentatív felmérésébõl.

A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon ismertetett kutatás szerint a megkérdezett betegek az elmúlt négy évben sem javulást, sem romlást nem tapasztaltak az ellátás során, a nagy többség azonban alapvetõen rossznak ítéli meg a mûködést és a teljesítményt.

A háromszáz orvos és ötszáz beteg megkérdezésén alapuló online felmérést ismertetve Dénes Tamás, a szövetség elnöke elmondta, a humánerõforrás a kritikus pont az ellátásban, nincs megfelelõ számú személyzet a biztonságos betegellátásra, de a betegek ezt nem érzékelik. Mindazonáltal a megkérdezett orvosok úgy nyilatkoztak, hogy a létszámhiány miatt a legutóbbi betegellátás során veszélyben voltak a betegek.

Az elnök véleménye szerint az ellátás csak azért mûködik, mert az orvosok és a szakdolgozók az elõírtnál kétszer-háromszor többet dolgoznak; a megkérdezett betegek nagyjából fele nyilatkozott úgy, hogy biztonságban érezte magát legutóbbi ellátásánál.

Dénes Tamás úgy fogalmazott, az igaz, hogy több száz milliárd forintot tett a kormányzat "a falakba", tehát javított az infrastruktúrán, újított meg egészségügyi intézményeket, azonban félõ, hogy nem lesz, aki ezekben ellássa a beteget - tette hozzá.

A megkérdezett betegek felkészültnek tartják az orvosokat, jó szakembernek tekintik õket, de már a laikusok is érzékelik, hogy kevesen vannak az õket ellátó szakemberek. A felmérésben a többség úgy nyilatkozott, hogy megfelelõen viselkedtek vele az ellátás során, azonban érzékelik a rájuk szánt idõ rövidségét, rövidülését, az orvosok nyilatkozata pedig egyértelmû: kevés idõ jut egy-egy páciensre.

A rezidensszövetség úgy véli, hogy a nemrég a kormány által elfogadott, 2020-ig szóló egészségügyi ágazati stratégiában a politika felismerte a problémát, vagyis azt, hogy humánerõforrás-krízis van az ágazatban, azonban megoldást a dokumentum nem kínál. Megjegyezte, hogy az orvoselvándorlás a 35 év alattiaknál a legmarkánsabb, az alapellátásban dolgozó közel 6500 háziorvosból a természetesen fogyás révén tíz év múlva négyezer fog csak dolgozni, és most is már 230 betöltetlen praxis van az országban. A számokat tekintve jelenleg Magyarországon 300 ezer embernek nincs megfelelõ alapellátása, és 2025-re 4,5 millió ember marad ellátás nélkül, ha ez a trend folytatódik - mondta Dénes Tamás.

Véleménye szerint ezzel a felméréssel is a döntéshozóknak kívánnak üzenni, mert úgy látják, hogy az egészségügyi ágazat még mindig nem élvez prioritást: nagyobb hangsúlyt kell fektessen a kormány az egészségügyre, hiszen az orvosok anyagi megbecsültsége, leterheltségének csökkentése függ a ráfordított forrásoktól.

Az OECD adatait ismertetve az MRSZ elnöke elmondta, 2004-2012 között az egészségügyre fordított közkiadás GDP-arányosan 4,4 százalék volt, szemben a visegrádi országok átlag 6 százalékával. Dénes Tamás úgy vélte, a kormányzati kommunikáció ellenére a 2015-ös költségvetésben az egészségügyre fordított kiadások nominálisan nem változtak.

A szövetség elnöke kiemelte, hálapénzmentes, fenntartható egészségügyet szeretnének, és meggyõzni a társadalmat, a döntéshozókat és az orvosokat, hogy ennek érdekében kezeljék prioritásként az egészségügyet.

Hozzátette: sztrájkra egyelõre nem készülnek, tárgyalásos úton szeretnék elérni az életpályamodell bevezetését és a bérrendezést. Azt szeretnék elérni, hogy még az idén egyezzenek meg ennek részleteiben, hogy a jövõ évi költségvetésben már szerepeljen ezek fedezete.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!