2024. április 23. Kedd, Béla.
 
A többség tudja, hogy mi jár nekiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-08 07:35:08
Kabán minden egyes feltételnek való megfelelés újabb ezer forint támogatást jelent.

Az új szociális segélyezési rendszer márciusi életbe lépésével Kabán úgy alkották meg a szociális rendeletüket, hogy „nyereségvágyból” véletlenül se akarjon senki a város lakója lenni. Berekböszörményben a polgármester javaslatára valamennyi családot levélben értesítettek a „bõrükre menõ” szociális változásokról, míg például Bojton levélírásra sem volt szükség; az apró településen ugyanis a szó szoros értelmében szájról-szájra terjednek a hírek.
Volt mirõl írni

„A testületünk úgy döntött, hogy a közel hétszáz berekböszörményi háztartás mindegyikét levélben értesíti a központi és a helyi változásokról. Ebbõl értesülhettek az emberek arról, hogy a lakásfenntartási támogatást megtartjuk, de az egy fõre jutó jövedelem mellett a juttatás további feltétele lesz, hogy az illetõ a saját portáját rendben tartsa” – tájékoztatott Nagy Ernõ polgármester, akit a Napló munkatársa éppen a munkaügyi központban ért utol. Nem véletlenül ott, hiszen a faluból mintegy 350 embert sikerült a napokban a közfoglalkoztatásba bevonni.
Érdekes lenne

– Saját erõbõl érdekes lenne bármiféle szociális juttatást fizetni, tekintve, hogy csupán néhány százezer forint a falu éves adóbevétele. Éppen ezért az államtól erre a célra kapott pénzösszeget igyekszünk az idén okosan beosztani – errõl már Vass Mária bojti polgármester beszélt a Napló megkeresésére. A téma kapcsán a települési vezetõ hozzátette, hogy a lehetõségeikhez képest igyekeznek a lakásfenntartási támogatást kiegészíteni, és mellette a temetési, a születési és a születésnapi támogatást fenntartani. Ennél többre a pici faluban biztos nem telik.
Saját erejükbõl

Kabán eleve úgy alkották meg a szociális rendeletet, hogy az riasztó legyen a „rosszban sántikálók” számára. A lakásfenntartási támogatás megmarad, de aki a teljes összegéhez hozzá akar jutni (ami havonta 6.500 forint), annak igencsak össze kell kapni magát. A részletekrõl Szegi Emma polgármester beszélt: az alapjuttatás 2.500 forint, amihez további ezer forintok gyûjthetõk. A 2.500 forintot eleve csak állandó kabai lakos kaphatja. Aki igazolhatóan mûveli a ház körüli konyhakertet, az plusz ezer forint, aki fel tud mutatni legalább három hónap munkaviszonyt, ami nem közmunka volt, plusz ezer forint, aki csökkent munkaképességû, az plusz ezer forint, és ha házaspár esetén az egy fõre esõ nyugdíj nem éri el az 50 ezer forintot, az is plusz ezer forint. Így jöhet össze lakhatási támogatásként a havi maximum 6 ezer 500 forint. A hajdúsági városban ezen felül a többi szociális vívmányt is megõrizték, ráadásul mindezt önerõbõl fedezik. Kabán ugyanis az egy fõre esõ iparûzésiadó-bevétel meghaladja az ominózus 32 ezer forintot.

Tépén is minden maradt a régiben, pontosabban majdnem minden. Balogh András polgármester egyetlen kivételként a méltányossági gyógyszertámogatást említette, amit nem voltak képesek változatlanul megtartani. – Korábban ez úgy mûködött, hogy 70 százalék volt az állami és 30 százalék az önkormányzati támogatás, ebbõl mostantól csak a 30 százalékos önkormányzati hányad marad – mondta.

- Petneházi Attila -

Az üdítõ kivételek
Az ország 3 ezer 200 települése közül csak 261 olyan van, ahol a 32 ezer forintot meghaladja az egy fõre jutó iparûzésiadó-bevétel. Ezekben márciustól már önerõbõl kell elõteremteni a helyhatóságoknak az úgynevezett települési támogatások fedezetét. Már, ha úgy döntenek, hogy adnak ilyen típusú támogatást. Az összes többi településen továbbra is nagyrészt az állam állja a szociális támogatások forrását, ami idén 35 milliárd forint. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt nyilatkozta, hogy az új szociális támogatási rendszerrel 760 hazai önkormányzat jár rosszabbul, 2417 viszont jobban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!