2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Országos Bírósági Hivatal: a Ptk.-ra hivatkozásért nem kell társasági szerzõdést módosítani a betéti társaságoknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-08 08:29:56
A parlament ez év elején úgy módosította a Polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésérõl szóló törvényt, hogy a közkereseti-, valamint a betéti társaságoknak nem kell csak azért módosítaniuk társasági szerzõdésüket, hogy az a Ptk.-ra hivatkozást tartalmazza, illetve, hogy módosítsák a vezetõ tisztségviselõ elnevezését - hívja fel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az érintettek figyelmét, a csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az új Ptk. tartalmazza a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is, így megszûnt - hatályát vesztette - a társasági törvény (Gt.). A Ptk.-t hatályba léptetõ törvény elõírta, hogy a gazdasági társaság köteles a Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbmûködésérõl dönteni, és az errõl szóló határozatot a cégbírósághoz benyújtani.

Minderre határidõt is megszabott a törvény: közkereseti és betéti társaság esetén 2015. március 15-étõl, korlátolt felelõsségû társaság, részvénytársaság és egyesülés esetén pedig 2016. március 15-étõl a létesítõ okirat nem tartalmazhat a Ptk. rendelkezéseivel összhangban nem álló rendelkezést.

A létesítõ okiratot a Ptk.-val összefüggésben nem kell módosítani, ha arra csak azért volna szükség, mert a létesítõ okirat - általános hivatkozásként - a Gt. rendelkezéseire utal. Közkereseti- és betéti társaság esetében nincs szükség továbbá a létesítõ okirat módosítására kizárólag annak érdekében sem, hogy a létesítõ okirat a társaság vezetõ tisztségviselõjét ügyvezetõként nevesítse. Ha azonban a létesítõ okirat egyéb okból módosul, a társaság köteles ezeket is átvezetni azon.

Mint az OBH közleménye is tartalmazza: kizárólag azoknak a közkereseti és betéti társaságoknak kell 2015. március 15-ig társasági szerzõdésüket a Ptk. szabályainak megfeleltetni és az ennek bejegyzésére vonatkozó kérelmet 2015. április 14-ig a cégbírósághoz benyújtani, amelyek létesítõ okirata a jogszabály - eltérést nem engedõ - rendelkezéseibe ütközik. A másik kötelezõ módosítási ok az, amikor a társasági szerzõdésüket bármilyen okból - székhelyváltozás, tagváltozás stb. - módosítják.

Lényegében ugyanezek a szabályok vonatkoznak a szövetkezetekre is.

Végül az OBH arra is felhívja a figyelmet, hogy a Ptk. hatályba léptetésérõl szóló törvény nem fenyegeti bírsággal azokat a cégeket, amelyek késedelmesen teljesítik a módosítási kötelezettségüket. Az ezt elõíró rendelkezést az Országgyûlés hatályon kívül helyezte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!