2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vasárnapi pihenõnap - Itt az utolsó vasárnap, amikor még nyitva tarthat minden üzletForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-08 09:30:35
Ez az utolsó hét, amelynek vasárnapján még korlátozás nélkül tarthatnak nyitva az üzletek.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenõnap bevezetését, március 15-tõl a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi idõszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként, így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat azokban.

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítõ üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévõ boltok pedig e napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévõ üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban folyó kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

A tilalom nem vonatkozik továbbá a kereskedelmi jellegû turisztikai és a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet és a fürdõszolgáltatást kiszolgáló kereskedelemre sem.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy a hazai bevásárlóközpontok nagy többsége március 15. után is fogadja a látogatókat vasárnaponként, a törvény elõírásainak betartása mellett.

Azok a bevásárlóközpontok biztosan kinyitnak továbbra is, amelyekben mûködik mozi, de az elmúlt napok egyeztetései alapján úgy tûnik, hogy egyre több olyan létesítmény is fogadja majd a látogatókat, ahol nincs mozi.

A kinyitó plázákban található éttermek, kávézók, valamint azok a szolgáltatók és kereskedelmi üzletek is kinyitnak, amelyek nem esnek a törvény hatálya alá.

A szövetség tájékoztatása szerint a 22 budapesti bevásárlóközpontból csak nyolcban nincs mozi, vidéken a 28 plázából kilenc üzemel mozi nélkül. A szervezet információi szerint a fõvárosiak közül négy olyan bevásárlóközpont is kinyit, ahol nem üzemel mozi, vidéken pedig hat tervezi, hogy nyitva tart vasárnaponként.

Az MBSZ szerint a vasárnapi zárva tartás miatt valószínûleg szombatonként nagy zsúfoltságra kell készülni. Egyebek mellett emiatt is tervez több bevásárlóközpont hosszabbított nyitva tartást, elsõsorban csütörtökön, pénteken és szombaton.

Jellemzõen az esti nyitva tartást hosszabbítják meg egy órával, így Budapesten általában este 9 helyett 10 óráig várják a vásárlókat, míg vidéken az eddigi este 8 helyett 9 óráig lesznek nyitva. A vidéki plázák esetében felmerült a reggeli korábbi nyitás is. A bevásárlóközpontok üzemeltetõi több helyen még egyeztetnek a bérlõkkel a nyitva tartásról - közölte a szervezet.

Az MBSZ közgyûlése a törvény visszavonása érdekében úgy döntött, hogy csatlakozik a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Liga Szakszerveztek által kezdeményezett népszavazáshoz szükséges aláírásgyûjtéshez.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére csütörtökön arról tájékoztatott, hogy várhatóan a jövõ héten jelenik meg a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet.

A tárca írásos válasza szerint a kormány jelenleg nem lát olyan okot, amely a kiskereskedelmi szektorban történõ vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényben foglalt kivételek bõvítését kormányrendeleti szinten indokolja.

Ezért a kabinet egyelõre olyan rendeletet alkot, amely nem ad lehetõséget a fõszabálytól eltérõ nyitvatartási szabályok rögzítésére - közölte az NGM.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!