2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Csak szigorú feltételekkel kapcsolható ki az áram a békéltetõ testület szerintForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-09 08:01:39
Az áram csak szigorú feltételekkel kapcsolható ki a fogyasztók ingatlanaiban, több energiaszolgáltató mégsem veszi ezt figyelembe - közölte a Budapesti Békéltetõ Testület pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a kikapcsolás egyebek mellett csak 60 napon túli fizetési késedelem esetén kezdeményezhetõ a lakossági fogyasztóknál.

A testület szerint egyre többen fordulnak a Budapesti Békéltetõ Testülethez olyanok, akik nem is tudtak arról korábban, hogy tartozásuk van, holott errõl a szolgáltató köteles tájékoztatást adni.

Kiemelik: a szolgáltató csak akkor kezdeményezheti a lakossági felhasználó kikapcsolását, ha az 60 napot meghaladó fizetési késedelembe esett, és a fogyasztó a fizetési haladékról vagy a részletfizetési lehetõségrõl egyeztetést kezdeményezett, s ezek nem vezetett eredményre.

További feltétel, hogy a tartozásról és a kikapcsolás lehetõségérõl a fogyasztót legalább kétszer írásban értesíteni kell. Az elsõ értesítésben fel kell hívni a figyelmét a szociálisan rászoruló fogyasztókat megilletõ kedvezményekre, és az elõrefizetõs mérõ felszerelésének a lehetõségére is.

Hangsúlyozták: kikapcsolást csak akkor lehet kezdeményezni, ha a fenti feltételek együttesen és kétséget kizáró módon fennállnak, más esetben jogtalan a fogyasztó kikapcsolása, amiért akár kötbérre is jogosult lehet a lakossági felhasználó. Ha pedig a fogyasztó nem szerepelt a védendõ fogyasztók nyilvántartásában szociálisan rászoruló fogyasztóként és tartozása van, akkor az elsõ írásbeli értesítéskor arról is tájékoztatni kell, hogy a szociálisan rászoruló fogyasztókat milyen kedvezmények illetik meg pontosan - áll a közleményben. Kötelezõ a fogyasztót tájékoztatni arról is, hogyan kezdeményezheti a nyilvántartásba történõ felvételét, s a kérelemhez meg kell kapnia az adatlapot is.

A testület közölte, a második értesítéssel együtt a szolgáltatónak közölnie kell azt is, mikor kerül sor a kikapcsolásra - erre 5 munkanapos idõszakot kell meghatározni. Fel kell hívni a fogyasztó figyelmét a tartozása nagyságára és eredeti fizetési határidejére is. E tájékoztatásnál, ha "nem kereste" jelzéssel érkezik vissza a tértivevényes levél, akkor azt kézbesítettnek csak a postai kézbesítés megkísérlésének napját követõ 10. munkanapon lehet tekinteni - írta a testület. További feltétel, hogy a fizetési kötelezettség határidejének lejártát követõ 63. napon lehet csak legkorábban kezdeményezni a kikapcsolást.

A közlemény szerint a nem, vagy nem kizárólag számlatartozásból eredõ tartozás esetén a kikapcsolás feltétele annak igazolása is, hogy a tartozás kapcsán a szolgáltató már polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást indított.

Közölték, jogszabályt sért az az áramszolgáltató, amely a fogyasztót a szolgáltatásból munkaszüneti napon, ünnepnapon, munkaszüneti napot vagy ünnepnapot közvetlenül megelõzõ munkanapon vagy éppen pihenõnapon zárja ki.

A testület felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy jogtalan kikapcsolás esetén éljenek panasszal a szolgáltatónál. A vitás kérdések ingyenes és gyors rendezéséhez a békéltetõ testület nyújt segítséget a közlemény szerint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!