2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Sörétessel jár majd a mezõõrForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-09 09:41:44
Megszavazták a mezõõri szolgálat és a mezõõri járadék bevezetését a debreceni gazdák.

A megye szinte összes kisebb városa után, várhatóan júliustól a megyeszékhely környékén is megjelennek a mezõgazdasági terményekre vigyázó felfegyverzett mezõõrök.

A Debreceni Települési Agrárgazdasági Bizottság csütörtök esti ülésén jelen lévõk közül mindössze öten tartózkodtak, a többiek mind igennel szavaztak arra a javaslatra, amely a mezõõri szolgálat létrehozásáról és ezzel összefüggésben a mezõõri járadék bevezetésérõl szólt.
Tolvajok a határban

A téma egyik elõterjesztõje Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere volt, aki az agrárfórum után lapunknak elmondta: a szolgálat elindítását a gazdák kezdeményezték náluk, mert egyre gyakrabban, egyre több értékes mezõgazdasági terményt lopnak el ismeretlenek a város határában.

– A rendõrség ugyan intézkedik ilyen esetekben, de sokszor nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel hatékonyan tudnának nyomozni. Például nincs elég terepjárójuk és néha a kellõ, a földek elhelyezkedésével kapcsolatos helyismeretük is hiányzik – jelentette ki a politikus.

(Információink szerint egyes gazdák nem akarnak fizetni a mezõõri szolgálatért, mert úgy vélik, hogy a rendfenntartás állami feladat, vagyis ez a rendõrség dolga lenne. A szerzõ.)
Önfinanszírozás

– A közterület felügyelet keretében mûködõ mezõõri szolgálat elindításához az önkormányzat erre az évre 35 millió forintot biztosít, melynek nagy részét pályázat útján utólagos finanszírozással az állam megtéríti. A pénzbõl 7-8 mezõõrt tudunk felszerelni egyebek mellett terepjáró autóval, motorokkal, biciklikkel, távcsövekkel, éjjel látókkal, sörétes puskákkal, bilincsekkel, kézi számítógépekkel és egyenruhákkal. Az eredményes munka érdekében olyan embereket szeretnének alkalmazni, akik járatosak a külterületeken – ismertette Dr. Barcsa Lajos.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a város idén egyszeri támogatást nyújtott a szervezetnek. Azt szeretnék ha a következõ évtõl maguknak biztosítanák a mûködéshez szükséges pénzt. Ehhez kell az állami támogatás kiegészítéseként a mezõõri járadék, amelyet terület arányosan és a mûvelési ágnak megfelelõen kell majd fizetni a második félévtõl, amennyiben a közgyûlés megszavazza az errõl szóló elõterjesztést. Vagyis várhatóan más és más összeget fognak fizetni a szántóföldek, a legelõk és a gyümölcsösök gazdái. Egy hektár szántóért évente ezer forintot akarnak kérni.

(Az állam jövõre várhatóan 7 és fél millióval segíti a debreceni mezõõri szolgálat mûködését.)
Több mezõõr kellene

Dr. Barcsa Lajos elmondta: mivel Debrecennek több mint 19 ezer hektár a külterülete, a 7-8 mezõõr minden bizonnyal kevés lesz. (A jogszabály szerint egy mezõõr 3 ezer hektárt felügyelhet.) Ezért a polgárõrökre, rendõrökre, sõt a gazdák javaslatára a vadászokra is számítanak majd ebben a munkában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!