2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kedvezõ az elsõ kéthavi hiányadatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-03-09 10:51:00
Az államháztartás elsõ kéthavi adatai kedvezõek az MTI által megkérdezett elemzõk szerint.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje szerint a tavalyi év második felétõl kedvezõen alakul a költségvetési deficit. Összességében jelentõs fehéredés mutatkozik a gazdaságban, ami az áfa soron jelentkezik többletként. Emellett munkaerõ-piaci fordulat figyelhetõ meg, nõ a foglalkoztatottak létszáma, emelkedik a reálkereset, s valószínûleg ennek hatására jelentõsen nõnek az adóbevételek.

A kiadási oldalon az elmúlt idõszakban bekövetkezett kamatcsökkentésnek, illetve a világban meglévõ elképesztõ likviditásnak köszönhetõen a hozamszintek nagyon alacsonyra süllyedtek, ami a jegybank számításai szerint hosszú távon GDP-arányosan 1 százalékos megtakarítást eredményez a költségvetésnek. A viszonylag kedvezõ deficitszám mögött ezek a folyamatok állhatnak Balatoni András szerint.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje az MTI-nek elmondta: a februári hiány viszonylag alacsony, az elsõ két havi hiányt tekintve pedig mintegy 170 milliárd forinttal van jobb helyzetben az államháztartás, mint egy évvel korábban.

A javulás mögött több tényezõ húzódik meg véleménye szerint. Tavaly az önkormányzati adósságátvállaláshoz kapcsolódó kifizetések voltak. Emellett azt látni, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetõen élénkül a fogyasztás és bõvül a foglalkoztatás. Hozzátette: ha nincsenek nagy adóátrendezések, eközben bõvül a gazdaság és relatíve magas a növekedés, az többletbevételeket hoz az államnak. Ennek a megvalósulását látni az év elsõ két hónapjában - mutatott rá Török Zoltán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormany.hu oldalon csütörtökön közölte: az államháztartás központi alrendszerének februári hiánya 256,9 milliárd forint volt, ez jóval kevesebb a tavaly februári 407,9 milliárd forintos deficitnél. Az utóbbi tíz évben mindössze kétszer volt példa az ideinél alacsonyabb összegû februári deficitre. Szintén kedvezõbb a tavalyinál az elsõ kéthavi hiány, az idei 310,7 milliárd forinthoz képest 2014. február végén az államháztartás központi alrendszerének hiánya 483,3 milliárd forint volt.

Az államháztartás központi alrendszerének elsõ kéthavi hiánya 35,4 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

A szaktárca felhívta a figyelmet arra: a kiadások és bevételek teljesülésének idõben eltérõ eloszlása miatt - az elmúlt évekhez hasonlóan - a hiány nagyságának lefutása nem idõarányos, az év elsõ felében a kiadások meghaladják a bevételeket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!