2024. április 24. Szerda, György.
 
A jármûgyártás húzta az exportotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-03-09 11:23:51
Az importot pedig a belsõ fogyasztás segítette tavaly, és bár a következõ hónapokban kissé csökkenhet a külkermérleg többlete, nem várható jelentõs mérséklõdés - vélekedtek a KSH csütörtökön közzétett adatairól a K&H és az ING vezetõ elemzõi. A külkermérleg aktívuma tavaly 6,402 milliárd eurót (1977 milliárd forintot) tett ki, ami 153 millió euróval (22 milliárd forinttal) kevesebb az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje az MTI-nek elmondta, hogy továbbra is a gépek és szállítóeszközök kivitele húzta az exportot. A szakértõ szerint a következõ hónapokban csökkenhet a külkereskedelmi többlet az árhatás kifutásával, de ez a mérséklõdés szerinte nem lesz jelentõs. Balatoni András kifejtette: bár az import jobban nõtt mint az export, a cserearány javult. Hozzátette, hogy a külkereskedelmi termékforgalom forint árszínvonala 2013-hoz képest tavaly a kivitelben 1,1 százalékkal emelkedett, a behozatalban szinte nem változott.

Németh Dávid, a K&H vezetõ elemzõje is hasonlóan vélekedett: szerinte is csökken majd kissé a külkereskedelmi többlet, de 6 milliárd euró felett marad. Idén az év elsõ felében az export várhatóan nem lesz olyan erõs, ugyanakkor az év második felében a jármûgyártás és a vegyipar mellett az élelmiszeripar és a könnyûipar is hozzájárulhat az export bõvüléséhez. A vezetõ elemzõ kifejtette: tavaly év közben már látszott, hogy a fogyasztás kezd felpörögni, és ez az import dinamikáján is látszott; a behozatal növekedése meghaladta az export bõvülését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: tavaly a külkereskedelem hajtóereje a jármûipar és a hozzá kapcsolódó iparágak voltak, az idei növekedést pedig tovább erõsítheti a Suzuki modellváltása és az Audi augusztus óta tartó, három mûszakos gyártása. A tárca várakozásai szerint a 2015-ös bõvülést egyebek mellett a több mint másfél éve erõsödõ fogyasztás és a sorozatban már tizenhatodik hónapja növekvõ ipari termelés támogatja, míg az ágazatot érintõ negatív hatásokat - mint az orosz-ukrán konfliktust, vagy a magyar exportpiacok mérsékeltebb bõvülését - a jármûgyártás jó teljesítménye kompenzálhatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!