2024. április 19. Péntek, Emma.
 
420 új munkahely létesül PécsenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-03-09 11:28:32
Három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég - jelentették be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. A cég júliusra tervezi a gyártás elindítását. Colleen Bell szerint Washington azt szeretné, ha minél több vállalat fektetne be Magyarországon.

A Harman Professional júliusra tervezi a gyártás elindítását Pécsen: a gyártáshoz szükséges alapanyagokat megrendelték, folyamatban van a 420 dolgozó kiválasztása, a három és fél milliárd forintos barna mezõs beruházást az Elcoteq egykori üzemében valósítják meg – nyilatkozta az MTI-nek a cég ügyvezetõje csütörtökön, miután a Külgazdasági és Külügyminisztériumban bejelentették a beruházást. Preiszlerné Schweighardt Erzsébet elmondta, hogy a Harman több európai ország közül választotta Magyarországot. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy hazánkra esett a választás, ami nagymértékben köszönhetõ a székesfehérvári gyárnak és az ott dolgozóknak – fogalmazott. Több mint 400 új munkahelyet hoz létre Pécsen egy hangtechnika-gyártó cég

Jelezte, hogy a pécsi gyár elsõ körben kihangosításhoz szükséges keverõpultokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket gyárt majd, ezért elsõsorban hangtechnikusokat, mérnököket és technikusokat kívánnak alkalmazni, hiszen nagyon fontos a keverõpultok tesztelése és megfelelõ beállítása. Hozzátette: a magasan kvalifikált szakemberek mellett további 280-300, a gyártásban résztvevõ dolgozót keresnek. A cégvezetõ kiemelte, hogy a jövõben a keverõpultok fejlesztése és egy beszerzõ központ is Pécsre települhet. Az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon több lehetséges helyszínt megvizsgáltak, ahol egyetem vagy fõiskola mûködik, mert a jövõben, a duális képzés keretein belül tervezik technikusok képzését. Így Pécs mellett Debrecen, Miskolc és Veszprém is versenyben volt, végül a legkisebb ráfordítással átalakítható, elektronikai gyártásra alkalmas üzem mellett döntöttek.

Preiszlerné Schweighardt Erzsébet emlékeztetett, hogy a Harman húsz éve van Magyarországon az Automotive divíziójával, amely jelenleg is prémium márkás autókba gyárt navigációs berendezéseket, szórakoztató elektronikákat, akusztikai rendszereket és erõsítõket. Az anyavállalat, a Harman International elégedettségét jelzi a magyarországi tevékenységgel, hogy ma már a cégcsoport pénzügyi központja is Székesfehérváron mûködik. A százfõs egység a Harman összes amerikai és európai divíziójának könyvelését és finanszírozását végzi. A cégvezetõ elmondta: a Pécsre gyártást helyezõ divízió, a Harman Professional kifejezetten az igényes, professzionális kihangosításokért felel. Az üzletág komoly részesedéssel bír a cégcsoporton belül, hiszen éves termelési volumene egymilliárd dollár, miközben az Automotive összes bevétele 3,3 milliárd dollár évente.

Megemlítette, hogy Barack Obama amerikai elnök mindkét beiktatását, a Grammy-díj és Oscar-díj kiosztókat, az összes olimpiát a Harman hangosította, de együttmûködnek az észak-amerikai profi kosárlabdaligával (NBA) és a nemzetközi labdarúgó szövetséggel (FIFA) is. A Harman jelenleg több mint kétezer embert foglalkoztat székesfehérvári gyárában, ezen felül százat a pénzügyi központban. A pécsi üzem 420 dolgozójával együtt magyarországi létszámuk biztosan meghaladja a 2500 fõt. A cég a 2013-as üzleti évben több mint 150 milliárd forintos, a tavalyiban több mint 170 milliárd forintos árbevételt ért el. A júniusban záruló 2015-ös üzleti évben 200 milliárd fölötti árbevételt várnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Harman-beruházás bejelentésekor csütörtökön elmondta, a magyar kormány 750 millió forint támogatást nyújt a beruházáshoz a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül. A tárcavezetõ sikertörténetnek nevezte a magyar-amerikai gazdasági együttmûködést. A legfrissebb adatok szerint 2014-ben csaknem 4 milliárd dollár volt az Egyesült Államokba irányuló magyar kivitel összértéke - mondta. Ez 20 százalékos növekedés a megelõzõ évhez képest, amely jelentõs részben az autóiparnak köszönhetõ, hiszen a szektor Amerikába irányuló exportja 40 százalékkal nõtt - tette hozzá.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette: a magyar-amerikai kereskedelmi viszony kiemelkedõen fontos az Egyesült Államoknak. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy együttmûködjünk magyarországi partnereinkkel e viszony további erõsítésén - mondta. Hozzátette, Washington azt szeretné, ha minél több vállalat fektetne be Magyarországon. Ezért is hirdetjük, hogy szükség van az átláthatóságra, és arra, hogy konzultáljanak az üzleti közösséggel az õket érintõ szabályozásról. A cégeknek, amikor elkészítik üzleti terveiket, biztosnak kell lenniük abban, hogy az érvényben lévõ szabályok nem változnak meg egyik napról a másikra úgy, hogy nem konzultáltak velük. Az üzleti környezet állandósága több befektetést eredményez - fogalmazott az amerikai nagykövet a sajtótájékoztatón.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!