2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tûzszünet a bankokkalForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-09 11:39:20
Orbán Viktor szerint hazugság, hogy idén kevesebb ember juthat közmunkához, mint tavaly.

A kormány nem véletlenül kötött tûzszünetet (vagy békeszerzõdést?) a bankokkal, a bankadó csökkentéséért cserébe ugyanis a hazai pénzintézetek kötelezõen több hitelt fognak kihelyezni a gazdaságba, mint tették eddig" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján pénteken Budapesten.
A szocializmus vége

A kormányfõ helyzetértékelésében úgy fogalmazott, hogy a reformok (munkaalapú, családközpontú adórendszer, rezsicsökkentés; bankok elszámoltatása) fogyasztásnövelõ hatása máris érezhetõ, szerinte azonban az igazi áttörést a segély helyett munkát gondolat térnyerése jelentette. Példaként azokat a tiszavasvári romákat hozta fel, akik közmunka-lehetõségért (tehát nem segélyért) tüntettek a napokban a polgármesteri hivatal elõtt. "Meglátásom szerint ezen a ponton ért véget Magyarországon a szocializmus" - adott nyomatékot a kijelentésének. Orbán Viktor szerint hazugság, hogy idén kevesebb ember juthat közmunkához. Mint fogalmazott, 2018-ra elérhetõ lesz a teljes foglalkoztatottság, ami valójában három százalék alatti munkanélküliségi rátát jelent. - Egy olyan méretû gazdaságban, mint a magyar, nem képzelhetõ el átütõ siker a három fõszereplõ (a munkás, a vállalkozó és a kormány) hathatós együttmûködése nélkül. Márpedig az elmúlt évi 3,6 százalékos gazdasági növekedés (aminek hatvan éve elõször nem eladósodás volt az ára) arra enged következtetni, hogy ebbe az együttmûködésbe igenis bele van kódolva a siker - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy mostanra szerencsére a növekedés szerkezete is pozitív irányba mozdult el.
Budapest, 2015. március 6. Orbán Viktor miniszterelnök elõadást tart a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó címmel megrendezett gazdaságpolitikai fórumán a Budapest Kongresszusi Központban 2015. március 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd ©

Egész sor olyan ágazat (mezõgazdaság, építõipar, kereskedelem, turizmus, szállítás) hozzájárult a sikerhez, amelyekben dominál a hazai tulajdon. Az idei évre tervezett 2,5 százalékos növekedés kapcsán a kormányfõ megjegyezte: érti, hogy a gazdasági miniszternek konzervatívan kell tervezni a büdzsét, õ azonban szomorú lenne, ha csak ennyivel nõne idén a magyar gazdaság.
Fillérekért dolgozunk

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke eg sor területen fogalmazott meg konkrét kritikát, ugyanakkor a hiányosságok kiküszöbölése érdekében együttmûködést ajánlott a kormánynak. Közös munkacsoport létrehozását sürgette a bürokrácia csökkentése, a vállalkozások terheinek mérséklése, az adó- és szakigazgatási eljárások újragondolása, valamint a képzett munkaerõ megtarthatósága érdekében. - A magyar munkás egy órai munkával csupán 23 százalékát keresi meg annak a pénznek, amit az osztrák kollégája hazavihet. Amíg ez a helyzet, addig ne csodálkozzunk azon, hogy felkészült fiatalok százezrei intenek búcsút rövidebb-hosszabb idõre a hazai munkaerõpiacnak - szemléltette korunk egyik legégetõbb problémáját a kamarai vezetõ, hozzátéve azonban, hogy számottevõ béremelés csak a hatékonyág javulásával együtt képzelhetõ el. A szakképzés reformja kapcsán a miniszterelnök és vendéglátója egyetérettek abban, hogy az átalakítás óriási belsõ ellenállásba ütközik, és arra kérték a vállalatvezetõket, hogy legyenek partnerek az ellenzõk meggyõzésében.

- Petneházi Attila -Ezermilliárdok az EU-tól
Orbán Viktor az uniós források kapcsán elmondta, hogy a most véget érõ uniós költségvetési ciklusban hazánknak járó 8 ezer 700 milliárd forint közösségi forrás 80 százalékát már kifizették. - A maradék 20 százalék lehívásához 2 ezer 236 milliárd forintot kell kifizetni, ami ha sikerül, akkor ez a pénz idén többletként jelentkezik - közölte Orbán Viktor, megnyugtatva azokat a vállalkozásokat is, amelyeknek a projektjei nem készülnek el idõre. Közölte, hogy a nemzetgazdasági tárca minden ilyen beruházást átvilágít, és amelyiket úgy ítélik meg, hogy a befejezése nemzetgazdasági érdek, azt nemzeti forrásból befejezik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!