2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A kockázatos cégeknek is juthat az MNB pénzébõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-03-10 18:36:23
Címkék: Bihari hírek, mnb
Növelheti a foglalkoztatottságot és erõsítheti a gazdasági növekedést a március közepén induló NHP+, a jegybank újabb programja, amely a bankok által eddig elutasított, kockázatosabb, fedezet nélküli cégeknek juttatna olcsó forrást. Errõl beszélt a Kossuth Rádióban Nagy Márton, a nemzeti bank ügyvezetõ igazgatója.

Korábban elutasított vállalkozásokat juttathat forráshoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogram plusz (NHP+) nevû újabb programja. Az NHP eddig létezõ normál vagy alappillérét ugyanis csak jobb hitelképességû, vagyis a jobb mérleggel, megfelelõ fedezettel rendelkezõ, nagyobb profitabilitású kkv-k érték el – mondta a 180 percben Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója.

A közepesen kockázatos, kisebb és fiatalabb, fedezet nélküli vállalkozásoknak segítõ újabb programról a jegybank tisztségviselõje hozzátette, az NHP+ kondíciói a vállalkozások számára ugyanolyanok, mint a korábbi pillérekéi, hosszú lejáratú hitelekrõl van szó legfeljebb 2,5 százalékos fix kamatlábbal.

Nagy Márton a Kossuth Rádió mûsorában hangoztatta, a kockázatosabb vállalkozások e nélkül csak jóval magasabb ráta mellett és rövid futamidõvel kaphatnának hitelt. Sõt, lehet, hogy egyáltalán nem is jutnak kölcsönhöz, miközben a tavalyi év 3,5 százalékos gazdasági növekedése alapján lenne beruházási hitelkereslet.

Az MNB ügyvezetõ igazgatója arról is beszélt, az, hogy nagyon sok vállalkozás kiszorul a hitelpiacról, kisebb foglalkoztatottsághoz vezet. Ráadásul ezekre a cégekre talán az is igaz, hogy a növekedéshez is sokkal több hozzáadott értékük van, hiszen alapozó, fiatal fázisukat élik.

Az NHP+ a kis- és közepes vállalkozásoknak március 16-án indul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!