2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Rendkívül alattomos drog az öngyújtógázForrás: RTL Klub
Utolsó módosítás: 2009-11-20 11:44:17
Öngyújtógázzal szipuzott és fél év szenvedés után meghalt egy 14 éves fiú szegeden. Az eset még fél évvel ezelõtt történ.

A család azonban most, elõször a Délmagyarország címû napilapon keresztül fordult a nyilvánossághoz, hogy a szülõk figyelmét felhívják a könnyen beszerezhetõ, olcsó kábítószer veszélyeire. Azt szeretnék, ha tragédiájukból más családok tanulnának és több gyerek életét nem venné el az öngyújtógáz.

„Fölkaptam a fiamat – élettelen volt. Szürke volt az arca… - fölkaptam a fiamat. Erre fordítottam a fejét, felhúztam a ruháját, nyomkodtam a mellkasát, mondtam: Márió, Márió mi van veled? Pofozgattam, néztem nem lélegzik, nincs pulzusa, szürkült az arca” - így talált 14 fiára Gergi Zoltánné lakásukban. A tragédia pár perc alatt megtörténhetett. Negyed órával korábban, ugyanis Márió még SMS-t írt édesanyjának, hogy éhes és várja haza.

„Tartottunk itthon gázpalackot. A férjem körülbelül 10 éve, hogy töltötte a gyújtót. Innen kivette” - a 14 éves fiú öngyújtógázt szívott, attól lett rosszul. A mentõknek még sikerült újraéleszteniük, de kómába esett. Édesanyja azt mondja, fiának szörnyû fájdalmai voltak. Máriót fél évig ápolták a Szegedi Gyermekklinikán. Végül áprilisban meghalt.

„Kettesével, hármasával veszik a gázpalackot a fiatalok a trafikban” - erre figyelt fel a napokban Gergi Zoltánné. Azért fordult elõször a Délmagyarországhoz, majd pedig az RTL Klubhoz, hogy felhívja a szülõk és a fiatalok figyelmét az öngyújtógáz veszélyeire.

„Állandó fejfájásról panaszkodhatnak, fülzúgásuk van, az érzékeik romlanak” - ezek az elsõ tünetei annak, ha valaki szipuzik. Marosi György professzor azt mondja, az olcsó drog életveszélyes.

„Ez a szer elõszeretettel támadja meg a központi idegrendszert, a tüdõt, de minden zsírtartalmú szervben, a vesében, májban is elõbb-utóbb nagyon súlyos kárt okoz” – mondta a Szegedi Klinikai Központ intenzív terápiás részlegvezetõje.

Arról hogy évente hányan halnak meg öngyújtógáz miatt, nincsenek pontos adatok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!