2024. április 19. Péntek, Emma.
 
OGY - Módosul az élelmiszertörvényForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-12 18:17:20
Elkészült az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletérõl szóló törvény módosítási javaslata, e szerint egyebek között fellebbezni lehet majd a bio-élelmiszerek kifogásolt minõsítése ellen, az élelmiszerlánc felügyeleti szerv az üzemi konyhákat is vizsgálja, és a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatók az emberi egészség veszélyeztetésének megszüntetése miatt hozott hatósági intézkedések.

A törvényjavaslatot a földmûvelésügyi miniszter hétfõn nyújtotta be a parlamentnek, a szöveg az Országgyûlés honlapján jelent meg.

Új elemként kerül be a törvénybe az az elõírás, hogy akinek jogát vagy jogos érdekét a mezõgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti tanúsítását végzõ szervezet döntése sérti, az kifogást emelhet ellene. A döntéssel szemben - a döntésrõl való tudomásszerzést követõ 15 napon belül, de legkésõbb az intézkedéstõl számított három hónapon belül - az élelmiszerlánc-felügyeleti szervhez kell a kifogást elõterjeszteni. A kifogást az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv 15 napon belül bírálja el, de a kifogásról hozott döntésével szemben jogorvoslatnak van helye, vagyis bírósághoz lehet fordulni.

Szintén új szabály a javaslatban az, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv - általános szervezési, irányítási, felügyeleti feladatkörében - központi kockázatkezelési rendszert mûködtet. Teszi ezt a járványos állatbetegségek, zárlati károsítók, illetve élelmiszerlánc-események megelõzése, felszámolása, utókezelése, valamint a hatósági intézkedések koordinációja érdekében.

Új jogosítványokat kapott a hatóság a vendéglátás területén. Így az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a vendéglátó-ipari létesítményeket vizsgálja és értékeli a higiéniai, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minõségi szempontok szerint. A vendéglátó létesítmények körébe sorolja a javaslat a közétkeztetést végzõ létesítményeket is. A vizsgálatról a hatóság bizonyítványt ad ki a vendéglátó-ipari létesítményeknek.

Szintén új elõírás, hogy az emberi egészséget veszélyeztetõ élelmiszerlánc esemény elhárítása érdekében hozott intézkedés - a fellebbezésre való tekintet nélkül - végrehajtható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!