2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A 30 év felettiek évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-03-12 18:30:32
Egy brit, amerikai és kínai tudósok készítette tanulmány megállapításai szerint évtizedenként csak kétszer kapják el az influenzát a 30 év feletti felnõttek, miközben a vírus a gyerekeket kétévente is megfertõzi.

Az influenzaszerû megbetegedések hátterében számos kórokozó állhat, ezért nehéz megmondani, milyen gyakori a valódi influenzafertõzés - írta a The Daily Telegraph internetes kiadása a PLOS Biology címû szaklapban megjelent tanulmány alapján.

Az immunrendszer az influenzavírusokra ellenanyag termelésével válaszol, amelyek a vírus felületén található fehérjéket célozzák meg. Ezek a fehérjék a vírus átalakulásával változhatnak, azonban a vérben megmarad az ellenanyag, vagyis a szervezet emlékszik azokra a vírustörzsekre, amelyekkel már találkozott.

A kutatók dél-kínai önkéntesek vérmintáit vizsgálták meg, amelyekben kilenc különbözõ, 1968 és 2009 között terjedõ influenzatörzs ellen termelt ellenanyagot, vagyis antitesteket kerestek. Ezzel a módszerrel fel tudták vázolni a csoport vírustörténetét.

Adam Kucharski, a kutatásban résztvevõ egyik tudós elmondta, sok vita folyik arról, hogy valójában hányszor kapják el az emberek az influenzát, ellentétbe állítva azokkal az influenzaszerû megbetegedésekkel, amelyeket más vírusok okozhatnak. Egy másik szakember, Steven Riley hozzátette, hogy a felnõttek esetében az influenza sokkal ritkább, mint azt általában az emberek hiszik.

A betegség gyerek- és serdülõkorban jelentõsen gyakoribb, valószínûleg azért, mert ebben az életkorban többet jár az ember közösségbe. Az influenzafertõzések gyakorisága a kezdeti gyerekkori kétévente történõ megbetegedéshez képest folyamatosan csökken az évek alatt.

Egy matematikai modellt is kifejlesztettek, amely segíthet megérteni, hogyan változik az influenzával szembeni immunitás, miközben új vírustörzsekkel találkozik az emberi szervezet. A tudósok mostani eredményei alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a szervezet erõsebb immunreakciókkal válaszol az olyan influenzavírusokkal szemben, amelyekkel fiatalabb korában találkozik.

Az eredmények birtokában a tudósok feltérképezhetik, a lakosság immunitása miként hat a vírus a fejlõdésére és megjósolhatják, hogyan változhat a vírus a jövõben. Arról is kaphatnak információt, a különbözõ múltbéli vírustörzsekkel szembeni immunitás miként hat a jövõbeli oltóanyagok mûködésére és eredményességére.

A tanulmányban azt vizsgáltuk, hogyan épül fel  az évek alatt egy ember influenzafertõzésekkel szembeni immunitása. Ez segíthet megismerni az egész lakosság érzékenységét, és azt, hogy milyen könnyen terjedhetnek az új szezonális vírustörzsek - magyarázta Adam Kucharski.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!