2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tiszta vizet a pohárba! - 11 féle vízrõl mondtunk véleménytForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-12 19:14:20
A víz színtelen, szagtalan és íztelen folyadék. Ha ezek közül egyiknek nem tesz eleget, az már nem víz - véli munkatársunk. Most kiderül, mit iszunk nap, mint nap.

A szerkesztõségben öt kollégánk véleményét kértük ki a vizekkel kapcsolatban. A termékeket 1-10 pontig értékelhették és természetesen nem tudták, melyik márkát kóstolják.

Árát tekintve a Jana baba ásványvízért fizettünk a legtöbbet, 199 forintba kerül litere, viszont hiába ez volt a legdrágább, a szerkesztõségi teszten ez érte el a legrosszabb eredményt. - Savanyú, keserû, édes és záptojás ízû egyszerre az illata pedig, szúrós. Azt pedig nem értem, hogy mitõl kékes a színe - fakad ki egyik tesztelõnk, de a többiek sem voltak elragadtatva ettõl a víztõl. Akadt, aki szerint vasas utóíz marad az ember szájában ivás után. (19 pont)

A Spar Verde márkájú vizének literéért 86 forintot kértek az üzletben, ez a termék viszont a teszt élén végzett. - Selymes az íze, olyan, amit elvárhatok egy ásványvíztõl - így kolléganõnk, akinek a többiek is osztották álláspontját. - Tökéletesen tiszta, enyhén sós illatú, de ez valószínûleg a benne lévõ ásványanyagok miatt - jegyezte meg egy másik tesztelõnk. (38 pont)

A dobogón elsõ fokára a Verde mellett a Mizse is felállhat, ugyanis ezt a terméket szintén 38 ponttal értékelték a kollégák. Ez a víz, árát tekintve az olcsóbbak közé tartozik, 45 forintba kerül litere. - Nincs íze, olyan, mint a tisztított csapvíz - hangzott el a teszten. Az viszont nem derült ki, hogyan kerülnek buborékok a szánsavmentes vízbe. (38 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A második helyezést a Nestlé Aquarel érte el. Ennek a víznek  litere 66 forintba került, a többi termékhez képest ez egy közepes árkategóriába tartozó termék. - Kicsit nehezebb inni, mint a korábbiakat. Gyanítom, hogy a benne lévõ ásványanyagok miatt, de finom - fogalmazott kolléganõnk. Egy másik munkatársunk szerint viszont gyanús, hogy buborékok gyöngyöznek a vízben és enyhén záptojás szagú az illata, õ az ízével sem volt különösebben megelégedve. Ennek ellenére a tesztelõk magas pontszámokkal értékelték ezt a terméket. (31 pont)

A Jégkristály nem sok ponttal, de lemaradt a dobogóról. Ez a termék került a legkevesebbe mind közül, 39 forint litere. - Fém mellékíze van és nem tudom miért, de buborékok tapadnak a pohár aljához - mondta el a vízrõl egyik tesztelõnk, de a fémes ízt többen is megerõsítették. - Ez nem bubis? - kérdezte egyikük, miután kortyolt a vízbõl. Hozzátette, valami furcsa mellékíze van, de nem tudja megmondani, mi lehet az. (29 pont)

A Szentkirályi ásványvíz literéért 66 forintot hagytunk a boltban, ez a víz a középmezõnyben végzett. - Olyan utóíz marad utána, mint ha a vizet korábban fahordóban tárolták volna - jegyezte meg kolléganõnk, de a többiek is hasonló véleményt alkottak errõl az ásványvízrõl. - Enyhén sós ízû, mint ha az egy hete, kannában álló vizet kicsit megsóztam volna. Fürdõkádba jó, de inni nem - szögezte le munkatársunk. (28 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A Fonte Libre ásványvíz literenkénti ára 56 forintba jött ki, de ezzel a termékkel már nem igazán voltak megelégedve a tesztelõk. - Az illata olyan, mint a termálvíznek, az íze pedig rettentõen édes. Habár nem tudom, hogy fér össze a kettõ, csalódás az illata után. Egy másik kóstoló szerint viszont teljesen átlagos ízû a víz, akár csapvíz is lehetne. (24 pont)

A Theodora litere 77 forint, viszont nem gyõzte meg a szerkesztõséget. - Mit keres a vízben ez a rengeteg buborék? Mint ha nem is szénsavmentes lenne, ráadásul poshadt ízû - így vélekedett a vízrõl egyik tesztelõnk, de a többiek sem rejtették véka alá véleményüket. - Enyhén savanyú az illata és az íze is. Pocsék - hangzott el. (23 pont)

A Natur Aqua literéért 76 forintot fizettünk, de nem kapott túl sok pozitív véleményt. - Rendkívül édes, már-már émelyítõen gusztustalanul - vélte kollégánk kóstolás után. Másik tesztelõnk szerint viszont fémes utóíz uralkodik a víz után, de olyan is akadt, aki szerint ez sima csapvíz is lehetne, a rosszabbik fajtából. (22 pont)

A teszt utolsó elõtti helyét megosztva kapta a Balfi és a Fonyódi ásványvíz. Elõbbi literenkénti ára 66 forint, utóbbi pedig három forinttal olcsóbb. - Olyan, mint ha gyógyvizet innék, nem jó - fogalmazott a Balfiról kolléganõnk, de a többiek ízlését sem nyerte el ez a víz. - Annyira fura szaga van, mint ha túlságosan vasas lenne - mondta másikuk. (21 pont)

- Elviselhetõ az íze, de nem ér sokat, én nem adnék érte pénzt - ezt már a Fonyódi vízrõl mondta el egyik tesztelõnk, akinek véleményét mások is megerõsítették. - Egyszerre keserû és savanyú, mint valami kínai étel, nem ízlik - hangoztatták. (21 pont)

A végeredmény:

- Verde (38 pont)

- Mizse (38 pont)

- Nestlé Aquarel (31 pont)

- Jégkristály (29 pont)

- Szentkirályi (28 pont)

- Fonte Libre (24 pont)

- Theodora (23 pont)

- Fonyódi (21 pont)

- Balfi (21 pont)

- Jana (19 pont)Ásványvizek összetevõi
Jana baba ásványvíz: Összes oldott ásványi anyag: 479,2 mg/l, Kalcium: 62,1 mg/l, Magnézium: 35,2 mg/l, Nátrium: 1,8 mg/l, Kálium: 0,5 mg/l, Vas: 0,002 mg/l


Spar Verde: Összes oldott ásványianyag-tartalom: 667mg/l, Nátrium: 28 mg/l, Kalcium : 73 mg/l, Magnézium: 38 mg/l, Hidrogénkarbonát: 470 mg/l

Mizse: Összes ásványianyag-tartalom: 515 mg/l, Nátrium:16,9 mg/l, Kálium: 1,2 mg/l, Magnézium: 23,9 mg/l, Kalcium: 60 mg/l, Klorid: 4 mg/l, Hidrogénkarbonát: 378 mg/l

Nestlé Aquarel: Összes oldott ásványianyag-tartalom: 610 mg/l, Kalcium: 83 mg/l, Magnézium: 39,9 mg/l, Hidrogénkarbonát: 451 mg/l, Fluorid: 1,4 mg/l, Nátrium: 6,9 mg/l

Jégkristály: Összes oldott ásványi anyag: 466 mg/l, Hirogén-karbonát: 370,8 mg/l, Nátrium: 53 mg/l, Kalcium: 41,86 mg/l, Magnézium: 25,54 mg/l

Szentkirályi: Teljes ásványianyag-tartalom: 520 mg/l, Kalcium: 63 mg/l, Nátrium:19 mg/l, Magnézium 26 mg/l, Hidrogénkarbonát: 400 mg/l

Fonte Libre: Nátrium: 19 mg/l, Kalcium: 84 mg/l, Magnézium: 49,4 mg/l, Hidrogén-karbonát: 524 mg/l

Theodora: Teljes ásványianyag-tartalma: 1600 mg/l, Kálcium-ion: 280 mg/l, Magnézium-ion: 57,0 mg/l, Kálium:12,9 mg/l, Hidrogénkarbonát: 1110 mg/l, Nátrium-ion: 37 mg/l, Fluor: 0,8 mg/l; Nitritet és nitrátot nem tartalmaz.

Natur Aqua: Összes oldott ásványianyag-tartalom: 627 mg/l, Hidrogénkarbonát:327 mg/l, Kalcium: 82 mg/l, Magnézium: 41 mg/l, Szulfát:108 mg/l, Nátrium: 18 mg/l,

Balfi: Összes oldott ásványianyag-tartalom:1869, Kalcium: 216,0 mg/l, Nátrium: 173,0 mg/l, Magnézium: 65,7 mg/l, Kálium: 2,8 mg/l, Stroncium: 2,1 mg/l, Lítium: 0,2 mg/l, Szulfát: 284,0 mg/l, Klorid: 58,0 mg/l, Jodid: 0,076 mg/l

Fonyódi: Összes oldott ásványianyag tartalom: 761 mg/liter. Kálium:3,1 mg/ l, Nátrium: 149 mg/l, Kalcium: 30,9 mg/l, Magnézium: 15,1 mg/l, Klorid: 11,0 mg/l, Hidrogénkarbonát: 543 mg/l

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!