2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
ÁNTSZ: rekordszámú iskola jelentkezett a vízfogyasztást népszerûsítõ programraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-12 20:05:12
Minden eddiginél több, négyszáznegyven iskola jelentkezett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vízfogyasztást népszerûsítõ programjára, vagyis az idén több mint százhúszezer tanuló ismerkedhet meg az egészséges folyadékfogyasztással - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

Az idei HAPPY hétre Magyarország minden megyéjébõl jelentkeztek iskolák - írta az ÁNTSZ, kiemelve: az iskolák regisztrációja már lezárult, de a vízforgalmazók jelentkezését továbbra is várják a [email protected] címen.

Közleményükben kifejtették: a magyarországi iskolák harmadában a tanulóknak a mosdóba kell menniük, ha ingyen szeretnének vizet inni. Az étkezõkben sem mindenhol helyeznek ki vizeskancsót, sõt az iskolák harmadában az étkezõben vízcsap sincs. Az udvaron csak az intézmények 17 százalékánál található vízcsap vagy ivókút.

Az úgynevezett HAPPY hét hosszú távú céljai között szerepel, hogy minden iskolában biztosítva legyen a gyermekek számára az ingyenes vízvétel a mosdón kívül is, valamint, hogy a vízivás arányának növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukrosüdítõ-fogyasztás, ezáltal a gyermekkori elhízás elõfordulásának gyakorisága - közölték.

A HAPPY program elmúlt öt éve alatt a kezdeti 37-rõl 53 százalékra nõtt azon iskolák aránya, amelyekben megoldott a mosdón kívüli ingyenes vízfogyasztás - írta az ÁNTSZ, de kiemelte: "van még mit tenni".

A március 23. és 27. közötti HAPPY héten a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás elõnyeit: az iskolák nagy részét - az OÉTI közremûködésével - vízforgalmazó vállalatok látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol például az étkezõbe, az osztálytermekbe tesznek ki vízzel teli kancsót. Az intézet további vízforgalmazók jelentkezését is várja.

A programot sikeresen teljesítõ iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A HAPPY hét fõdíját azon intézmények között sorsolják ki, amelyek a program legtöbb elemét megvalósítják. A fõdíj egy harminc diák részére szervezett, játékos oktatással egybekötött fõzõtanfolyam az OÉTI "A fõzés 6alma" fõzõiskolájában - írta az ÁNTSZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!