2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
H1N1: Kínában eltitkolják a haláleseteket?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-20 12:32:30
Az az orvos, aki a 2003-a SARS-járvány eltussolását leleplezte, most is a statisztikák meghamisítására gyanakszik.

A kínai egészségügyi minisztérium pontosabb adatközlést rendelt el a sertésinfluenzás halálesetekrõl.

Ugyanis az az orvos, aki a 2003-a SARS-járvány eltussolását leleplezte, most is a statisztikák meghamisítására gyanakszik.

Csong Nan-san kantoni orvosszakértõ egy csütörtökön megjelent sajtónyailatkozatában kételyeinek adott hangot a sertésinfluenzás statisztikák pontosságával kapcsolatban. Csong szerint sok halálesetrõl nem készül diagnózis, hogy a tényleges adatok ne derüljenek ki.

A hivatalos számok szerint az 1,3 milliárd lakosú Kínában 70 ezer újinfluenzás megbetegedés történt, és ebbõl 53 végzõdött halállal.

Ez után jelent meg csütörtökön a pekingi egészségügyi minisztérium honlapján egy közlemény, amely szerint "a hatóságoknak minden szinten lelkiismeretesen kell végezniük az A(H1N1)-es influenzával kapcsolatos betegségmegelõzési és -ellenõrzési, adatközlési munkát".

"Szigorúan tilos az A(H1N1)-es haláleseteket elleplezni, elhallgatni vagy késedelmesen jelenteni" - húzza alá a minisztériumi közlemény, hozzátéve, hogy az utasítás megszegõit felelõsségre vonják.

Ezzel együtt sem cáfolja a pekingi minisztériumi közlemény, hogy egyes eseteket elhallgathattak.

A SARS (súlyos akut légzési elégtelenség) esetében a kínai hatóságok kezdetben eltussolták a járványt. Csak akkor vallottak színt, amikor a járvány már kezdett átterjedni a szomszédos országokra is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!