2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kevesebb esõ hullott…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-14 18:06:11
Március elsõ hetében a talajmunkák szempontjából optimális körülmények voltak. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Az idei tavasz elsõ napjait változékony, de az évszaknak megfelelõnél összességében enyhébb idõ jellemezte, csapadékból pedig valamivel kevesebb hullott a megszokottnál.
Fõként esõ

Március elsõ hetében eleinte ciklon, s annak csapadékmezeje határozta meg Kelet-Magyarország idõjárását, majd térségünk fokozatosan egy újabb mediterrán légörvény hátoldalán beáramló száraz légtömegek uralma alá került. Ennek megfelelõen az idõszak elsõ felében a még jobbára erõsen felhõs, vagy borult égbõl több ízben hullott csapadék. Összességében 3–10 milliméter között szóródott a térségben mért heti csapadékösszeg, amely hozzávetõleg fele–kétharmada az ilyenkor elvárható mennyiségnek. A csapadék zömében esõ formájában hullott. A talajok nedvességkészlete a napi párolgási veszteség miatt lassú csökkenésbe váltott. Az elmúlt héten lehullott csapadékkal együtt az 1 méter mélységû szelvényben kimutatható vízhiány Szabolcs megye egyes körzeteiben ismét eléri a 40–50 millimétert, másutt általában 15–30 mm közötti.

A mélyebb fekvésû, tipikusan magas talajvizû területeken továbbra is elõfordulnak átmeneti, belvízzel érintett foltok, vízállások. A kezdeti felhõsebb napok középhõmérséklete a sokéves átlagot több fokkal is meghaladta. Nappal általában 8–13 °C-on tetõzött a hõmérséklet, hajnalra pedig 4–6 fokig hûlt a levegõ. A továbbiakban a száraz levegõ és a sok napsütés hatására az érkezõ hûvös légtömeg ellenére is maradtak a 10 fok körüli maximumok, éjjelente azonban visszatértek a fagyok. Harmadikától kezdõdõen ismét -2–-7 °C közötti hajnali minimumot mérhettünk. Habár a száraz levegõ hatására ismét jelentõs (akár 18 fokot meghaladó) napi hõingásnak voltak kitéve a szabadban élõ gazdasági állataink, növényeink az idõszak második felében, a sok napsütés kedvezõen befolyásolta ellenálló képességüket.
Többet sütött

A napos órák heti összege 35–45 között váltakozott a térségben, ez a sokéves átlagnál 40–50%-al magasabb érték. A talajok hõmérséklete 5 cm-es mélységben eleinte 5–6, majd az erõsödõ éjszakai lehûlés miatt csupán 3–4 fok között ingadozott. Talajfagy sehol sem volt jellemzõ a térségben, emellett a mûvelt réteg nedvessége is kedvezõ volt a talajmunkák végzése szempontjából.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!