2024. április 24. Szerda, György.
 
Jegyzet: Gázban vagyunkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-15 07:03:51
A kikelet, a természet újjáébredése sem tudja kiûzni azon homlokegyenest ellenkezõ hangulatú gondolatokat a fejembõl, amelyek egy tudományos hír nyomán fészkelték oda magukat. Amerikai tudósok ugyanis nemrégiben immár kísérletileg is bebizonyították, hogy a légkört szennyezõ emberi tevékenység felelõs a Földünkön tapasztalható üvegházhatás természetellenes erõsödéséért. T. Szûcs József jegyzete.

Magam ugyan úgy hittem, hogy már régen bizonyították. De nem. Most mérték meg kétségeket kizáróan, hogy az ipar, közlekedés stb. által légkörbe juttatott káros gázok (egyelõre a szén-dioxid a tuti tipp, de mellette több jelölt is van) „saját jogukon” is felelõsek a túlmelegedés és az ebbõl fakadó beláthatatlan környezeti következményekért. Amelynek akár a Föld lakhatatlanná tétele lehet a vége.

Sajnos, úgy tûnik, azoknak van igazuk, akik eddig is azt hangoztatták, hogy az ipari forradalom korszaka óta, nemcsak rosszabbá, büdösebbé, szmogosabbá teszi levegõnket a fejlõdés jelenleg követett módja. Hanem megsokszorozza a természet mindig is létezett szeszélyeit. S ezáltal lassan, de egyre gyorsabban megváltoztatja Földünk klímáját. Méghozzá a régóta sejtett legrosszabb forgatókönyv szerint. (Egyes tudósok szerint a négy éve kezdõdött véres szíriai belháború egyik legfõbb kiváltó oka is az országot sújtó többéves aszály volt.)
A következtetés adott. (Fõként, ha a hosszú ideig tartó mérések más kutatók esetében is hasonló eredményt hoznak. ) A tanulság az lehet, hogy elég a mellébeszélésbõl. Ha ugyanis a globális politika nem tud kiszabadulni, márpedig úgy tûnik nem is akar, az állandó gazdasági növekedés szükségességének mostani tipusú kényszerképzetébõl, akkor néhány generáció múlva néhány milliárd ember számára nem a jólét, hanem a puszta lét lesz a tét. A többiek pedig azzal lesznek elfoglalva egész életükben, hogy az árvizek, tornádók, hurrikánok, megaaszályok, éhséglázadások, polgárháborúk okozta károkat próbálják (hasztalan) mérsékelni.

Persze a borongós jövõképet sokan és sokszor leírták már. Ám immár nem intézhetjük el egy kézlegyintéssel. Mondván, ez is csak egy vélekedés a sok világvége jóslat között. Merthogy a bizonyított, s így megkerülhetetlen tudományos tények, esetünkben sajnos, akkor is léteznek, ha a gyors haszonban érdekelt politikai, gazdasági döntéshozók nagy valószínûséggel ezután sem fogják tudomásul venni azokat. Merthogy a szén-dioxid eme mérhetetlenül, illetve immár mérhetõen káros hatása gyakorlatilag eddig is nyilvánvaló volt a felelõsen gondolkodó földlakók számára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!