2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
OEP: sikeresen elindult a várólista-csökkentési programForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-15 07:41:48
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a várólisták csökkentésére egymilliárd forintot már kifizetett az egészségügyi intézményeknek, ennek révén már több mint háromszáz mûtétet el is végeztek. "A program tehát sikeresen elindult" - közölte az OEP pénteken az MTI-vel.

A közleményben felidézték: a kormány 2015-ben hatmilliárd forintot biztosít az egészségügyi ellátásban a várólisták csökkentésére. Ebbõl a keretbõl az OEP egymilliárd forintot már kifizetett az egészségügyi intézményeknek. Ez a többletforrás nagyjából 1500 mûtétre biztosít fedezetet, ebbõl 330 mûtétet már elvégeztek.

A várólisták csökkentésére az idén további ötmilliárd forint áll rendelkezésre. Kiemelték: "a többletforrás egészségpolitikai célja, hogy a program végére a betegeknek ne kelljen a kisebb mûtétek esetében 2-3 hónapnál, a nagy ortopédiai mûtétek esetében pedig fél évnél többet várakozni".

Kitértek arra is: a várólista-csökkentési program részeként az OEP felmérte a várólistát vezetõ intézmények segítségével, hogy az éves normál mûtéti programjukon túl a többletforrás terhére hány beteg mûtétjét tudják felvállalni. A vállalások alapján pontosan megtervezhetõ a 2015. évi várólista-csökkentési program második lépése, amely körülbelül 24 ezer betegnek adhat lehetõséget a tervezettnél korábbi mûtét elvégzésére - olvasható az OEP közleményében.

Szerdán a Világgazdaság írt arról, hogy a kisebb beavatkozások esetén két-három hónap, a nagy mûtéteknél, például a protézisbeültetéseknél legfeljebb fél év lesz a várakozási idõ az idei, hatmilliárd forintos várólista-csökkentési program nyomán. A lap azt írta: a kormány múlt év végén meghirdetett programja azokra a beavatkozásokra koncentrál, amelyeknél a legtöbben állnak sorba, illetve ahol a leghosszabb a várakozási idõ. Ilyenek a csípõprotézis- és a térdprotézis-beültetések, a gerincstabilizáló és a szürkehályogmûtétek, valamint az ortopédiai nagymûtétek. Az OEP statisztikája szerint jelenleg több mint 60 ezren vannak a 33 központi várólista valamelyikén - ismertette szerdai cikkében az újság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!