2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Lázár: felújítják az elsõ világháborús honvéd sírokat és emlékmûveketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-16 07:51:46
Felújítják 2018-ig a Kárpát-medence valamennyi elsõ világháborús honvéd sírját és emlékmûvét – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szombaton Hódmezõvásárhelyen.

A magyar kormány kötelességének érzik, hogy 1914 és 1918 százéves évfordulója alkalmából 2018-ra a Kárpát-medence minden elsõ világháborús honvéd sírját és emlékmûvét újra felavassák, méltó formában adják át az utódoknak – mondta a politikus a sóshalmi olvasókörben a Kriván Ferenc által 1925-ben Belsõszõrháton fölállított elsõ világháborús emlékmû újraavatása alkalmából rendezett ünnepségen a Miniszterelnökség által az MTI rendelkezésre bocsátott hangfelvétel szerint.

A miniszter emlékeztetett rá, az elsõ világháború 660 ezer magyar áldozatot követelt.

Lázár János felidézte, 1914-ben Hódmezõvásárhelyen 66 ezren éltek, és nem volt olyan család, amelybõl ne soroztak volna be valakit. A háború elsõ néhány hónapjában 15 ezer fiatal vonult be.

Ezzel a település Orosháza mellett a történelmi Magyarország azon városa, ahonnan lakosságarányosan a legtöbb honvédet sorozták be – tudatta a politikus. Hozzátette: feltehetõen azért, mert Vásárhely és Orosháza az 1867-1914 közötti politikai rendszer szimbolikus ellenzéki, függetlenségi 48-as városai voltak.

A déli szerb fronton, majd Galíciában és végül több éves küzdelem során az olasz hadszíntéren háromezer hódmezõvásárhelyi fiatal veszett oda. Ötvenhetük nevét õrzi az újraavatott emlékmû – mondta a miniszter.

"Nekünk hódmezõvásárhelyieknek nagy áldozat volt az elsõ világháború kihívása. A hõsiesség elõtt mindenképpen tisztelegnünk érdemes" - hangsúlyozta Lázár János.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!