2023. december 10. Vasárnap, Judit.
 
Kínos szituációk az új helyen – hogyan kerüljük el?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-17 19:20:17
Egy új munkahelyre való bekerülés mindig egy új lehetõség is egyben. Azonban mint lehetõség, tele lehet számos buktatóval is – például a nagy irodaépületben nem találunk vissza a helyünkre, vagy összetévesztjük a fõnökünket az egyik kollégánkkal.

Mindig követünk el effajta hibákat, azonban az évek megtanítanak bennünket arra, hogyan kezeljük ezeket az eseteket.
A nem ismert vezetõség

Elõfordult már veled, hogy noha telefonos interjún már beszéltél a vezetõséggel, személyesen rákérdeztél, hogy õ kicsoda? Még ha ezt követõen elnézést is kérünk, bizonyára az egész napunk, vagy hetünk azzal fog eltelni, hogy ezt a szituációt gondoljuk át újra és újra. Az ilyen esetek elkerülése érdekében jobb már az elsõ napot megelõzõ este rákeresni a céges honlapon, vagy az interneten a vállalat vezetõire, fõbb menedzsereire és próbáljuk meg megjegyezni a neveket!

ÉRDEKES: Hogyan viselkedjünk a céges rendezvényen?
Klikkek és összecsapások

Az utolsó alkalom, mikor a klikkesedés szóba kerülhetett az életedben, valószínûleg a középiskola volt. Az elsõ alkalom a munkahelyen kicsit olyan is, mint a középiskolában.  A klikkesedés szorongást válthat ki, nem beszélve a kínos szituációkról. A középiskolával ellentétben azonban, a kollégák talán kevésbé elzárkózóak. A feladatunk újként, hogy megismerkedjünk velük – mindegyikõjükkel! Nem szabad kizárólag egyetlen egy csoporttal jóba lenni, akikrõl úgy véljük, hasonlít a gondolkodásuk a miénkhez. Mindenkit meg kell ismernünk, hogy jól tudjunk együtt dolgozni, nem utolsó sorban pedig hogy a napi munkamenetünket élvezetesebbé tegyük.  Kávézzunk az egyik csoporttal hétfõn, a másikkal kedden, találjuk meg a hangot mindenkivel. Van akivel könnyebben megy, van akihez több idõ kell. Mindenkivel egyformán beszélgessünk és idõvel már kevésbé érezzük majd a különálló csoportokat – legalábbis a magunk számára.

Találd meg álmaid állását több, mint 6 000 ajánlat közül!
IT állások | Pénzügy állások | Marketing állások | Mérnök állások | Összes állásajánlat
Konyhahasználat, étkezés, mosdó

Egy munkahelyen az idõk folyamán akaratlanul is kialakulnak sajátos szokások (pl. halat nem eszünk a munkatérben, a konyhában a mosatlant ki mossa el, hova kell tenni, hol találunk meg bizonyos dolgokat, melyek azok a bögrék, amelyek vendégeknek vannak fenntartva, stb.), amiket új dolgozóként idõbe telik megtanulnunk. Mivel ezek a dolgok minden vállalatnál eltérõek, ezért nem is tudunk rájuk elõre felkészülni. Amit azonban tehetünk, hogy megrövidítjük a tanulási idõnket, azaz az elsõ négy hét alatt folyamatosan figyeljünk a minket körülvevõ dolgokra, beszélgetésekre. Ha valaki például tesz egy rosszindulatú megjegyzést valakinek, ha az halat eszik az asztalánál, akkor valószínûleg ezt nem árt kerülnünk nekünk sem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!