2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Devizahitelek - Az OTP elkezdte az elszámolás alapján a jóváírásokatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 08:02:57
Az OTP Bank elkezdte a most is élõ szerzõdéssel rendelkezõ ügyfelek számára a devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásokat, elsõ hullámban mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben, a jóváírásokat a következõ hetekben folytatja a bank - mondta Kovács Antal, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese az MTI-nek, hétfõn.

Kiemelte: a most zajló devizahiteles elszámolás és forintosítás a valaha volt legnagyobb banküzemi mûvelet Magyarországon, a devizahiteles elszámolás az OTP Bank több százezer ügyfelét érinti.

Hozzátette: ha csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott, a hitel típusától függõen 14-21 sor hosszúságú elszámolási képletet nézzük, már az is jól mutatja, hogy az elszámolás és forintosítás óriási kihívások elé állítja a bankokat.

Kovács Antal elmondta: a jóváírás hatására azon ügyfeleknek átlagosan negyedével csökkenhet a törlesztõrészlete, akiknek az elszámolás után is fennmarad a hitelük, és nincs hátralékuk.

Kifejtette: azoknak az ügyfeleiknek, akiknek az elszámolás elõtt hátralékuk keletkezett, az elszámolás során elõször a hátralékot mérsékli a bank. Ha a fennálló hátralék nagyobb volt, mint a jóváírás összege, elõfordulhat, hogy az ügyfél törlesztõrészlete nem csökken.

Elmondta: azon ügyfelek esetében, akik gyûjtõszámlahitellel rendelkeznek, elsõként a gyûjtõszámlahitel fennálló tartozására számolják el a jóváírt összeget, majd ezt követõen a fennmaradt összeggel a hitelt csökkenti a bank.

Kovács Antal rámutatott: azoknál pedig, akiknek a hátralévõ tartozása kisebb volt, mint a visszatérítés mértéke, a tartozás megszûnik, ezt körülbelül minden nyolcadik ügyfél fogja tapasztalni. Amennyiben a tartozás megszûnésén túl további jóváírandó összeg is marad, úgy azt az ügyfél bankszámlájára utalja az OTP.

Kiemelte: a törlesztõrészlet csökkenésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy annak mértéke egyénenként nagyon eltérõ lesz, az jelentõsen függ a hitel típusától, felvételének idõpontjától, összegétõl és a törlesztés "történetétõl".

A vezérigazgató-helyettes megjegyezte: a csökkentés mértékében az OTP-nek nincs mozgástere, a jogszabályok elõírásait hajtja végre a bank. Hozzáfûzte: a következõ hetekben, legkésõbb május 3-áig, azok az ügyfelek is megkapják a jogszabályban elõírt összeget, akiknek öt éven belül szûnt meg a tartozásuk.

Kovács Antal közölte: az elszámolásról az OTP valamennyi érintett devizahiteles ügyfelének részletes, személyre szóló elszámoló levelet ad postára április 30-áig.

Elmondta: "az érintett ügyfelek márciusban, illetve árpilisban tértivevényes levélben kapják meg az elszámoló levelet, illetve ingatlan fedezetû devizakölcsön esetén a forintosításról szóló információkat. Ez a dokumentum tartalmazza majd a számítást és a magyarázatot, amely speciálisan az adott kölcsönre vonatkozik."

A vezérigazgató-helyettes kifejtette: azért, hogy az OTP az ügyfelek számára könnyebbé és kényelmesebbé tegye a tájékozódást, egy honlapot is létrehozott (otpelszamolas.hu), amelyen az általános tudnivalók mellett megtalálhatók az aktuális információk és teendõk. Sõt, az érdeklõdõ ügyfelek az elszámoló levél birtokában lekérdezhetik majd egyedi hitelük teljes, részletes elszámolását a számszaki levezetéssel együtt. Hozzáfûzte: emellett telefonos ügyfélszolgálatukon külön számon (06-1-3666-205) várják ügyfeleik hívását.

Kiemelte: mivel az elszámolás kapcsán az OTP fiókjaiban megnövekedett forgalomra lehet számítani, így a bank az ügyfelek számára elsõsorban azt javasolja, hogy keressék fel a pénzintézet honlapját, illetve forduljanak a telefonos ügyfélszolgálathoz.

Hangsúlyozta: az elszámoló levelek kézhezvételéig az OTP az ügyfelek türelmét kéri, illetve javasolja, hogy az általános információkról a pénzintézet honlapján tájékozódjanak.
Kovács Antal végezetül kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan ellenõrzi az elszámolásokat, és a bank csak azután indítja el a jóváírásra vonatkozó utalásokat, ha az MNB rendben találta a számításokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!