2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Útdíj - Közel 18 ezer e-matricát váltottak visszaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 08:46:40
Összesen 890 ezer megyei e-matricát vettek az autósok március 15-ig, és közel 18 ezer visszaváltását kezdeményezték a vasárnap éjfélkor lejárt határidõig - tájékoztatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt. hétfõn az MTI-t.

A legtöbb megyei matricát Pest megyében vásárolták és Vas megyében váltották vissza a legtöbbet.

Az idén január 1-jétõl a korábbi díjmentes gyorsforgalmi úthálózat nagy része díjkötelessé vált. Február 1-jétõl azonban egyes útszakaszok ismét díjmentesek lettek, így a korábban megváltott e-matricák egy része feleslegessé válhatott.

Az év elején vásárolt és feleslegessé vált megyei e-matricák visszaváltását március 15-én éjfélig lehetett kezdeményezni, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, elektronikus vagy postai úton, utóbbi esetben a feladás dátuma nem lehet késõbbi, mint 2015. március 15-e.

A közleményben hozzátették, hogy a webes felületen hibásan leadott, továbbá a postai úton érkezõ kérelmek miatt nem 100 százalékos a feldolgozottság, a végleges összesítés a héten zárul.

A szolgáltató szerint a díjrendelet módosítása óta eltelt 2,5 hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy az autósok többsége kellõ odafigyeléssel váltotta meg a szükséges matricát. Sokan vannak azonban, akik még mindig nincsenek tisztában az újonnan díjkötelessé vált szakaszokkal, és erre már csak akkor döbbennek rá, miután kézhez kapták a pótdíjfizetési felszólítást.

A szolgáltató ismételten felhívta a figyelmet a leggyakoribb felhasználói tévesztésekre is, ilyen például, hogy januártól már a D2 kategóriába tartozó jármûvekre D1 kategóriás jogosultságot váltanak. Ez a szabályozás értelmében olyan, mintha az autós egyáltalán nem váltott volna matricát. Az új D2 díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személyautók, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegû tehergépkocsik és a lakóautók.

Szintén gyakori tévesztés, hogy az autós utólag veszi meg az e-matricát, amit a jogszabály értelmében minden esetben elõre, a díjköteles szakaszra való felhajtás elõtt kell megváltani. Az akár néhány perccel késõbb megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minõsül, az ellenõrzõ kamerák az elhaladó autóról a rendszám alapján azonnal megállapítják, hogy van-e érvényes e-matricája.

A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követõ elsõ csomópontig érvényes.

A megyei matricák mellett megmaradtak az országos érvényességû idõalapú matricák is heti 10 napos, havi és éves idõtartamra, ezek mellé az érvényességi idõt figyelembe véve, már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni, amely lehet idõalapú vagy az új területi alapú megyei matrica - hangsúlyozta a NUSZ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!