2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Bekeményítene a jegybankForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 18:35:16
A nemzetgazdasági minisztériumnak és az MNB-nek is vannak ötletei a szigorításra.

Hiányosságok nélkül is kirendelne helyszíni felügyelõt a jelentõsebb bankokhoz, biztosítókhoz és brókercégekhez a jegybank. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) akár külsõ szakértõkkel is ellenõriztetné a cégeket, de ezt az érintettekkel fizettetné meg.
Megerõsített védelem

Egybeolvasztaná a brókercégek és a bankok védelmi alapjait, az OBA-t és a Bevát a jegybank, amely a Nemzetgazdasági Minisztériummal egy idõben tette közzé a maga javaslatait. Míg a szaktárca több javaslata általános szigorítást jelent, a jegybank inkább a brókerbotrányokra reagál. Kormányzati szinten is van azonban hasonló törekvés: a Befektetõ-védelmei Alapnál (Beva) eltörölnék a 10 százalékos önrészt (amit mindenképpen bukik egymilliós betét felett a tönkrement brókercégek ügyfele). A jegybank még tovább menne: összevonnák a Bevát az Országos Betétbiztosítási Alappal (OBA) a hatékonyabb védelem érdekében, ezen kívül felgyorsítanák a befektetõk kártérítését és tovább emelnék az összeghatárokat is.
Rámenne a vagyona

A minisztérium a cégekre kiróható bírság határát a jelenlegi 500 millióról 2 milliárd forintra emelné, míg a jegybank inkább a személyi felelõsségre koncentrál, és a vezetõk mellett az alkalmazottakat is büntethetõvé tenné - mégpedig a mostani maximum 20 millió forint helyett akár 500 millió forinttal is. Mindkét javaslat kidolgozói háromévente kötelezõvé tenné a brókercégek ellenõrzését, és többletjogosítványokat adnának a jegybank kezébe az ellenõrzésekhez. Az MNB mindenütt az eddig csak az engedély nélküli tevékenység esetén bevethetõ piacfelügyeleti vizsgálat szabályait alkalmazná az ellenõrzései során – tulajdonképpen úgy járnának el a bankokkal és brókercégekkel szemben, mintha csalók lennének. A jegybank szerint ez hatékonyabbá tenné a fellépésüket, amit külsõ szakértõ bevonásával tennének még eredményesebbé. A szakértõket közbeszerzéssel választanák ki elõre, hogy azonnal kirendelhetõek legyenek, ám szakértõ díját a javaslat szerint azok a bankok, biztosítók és brókercégek fizetnék, akikhez azt kirendelték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!