2024. április 19. Péntek, Emma.
 
OGY - Dupla vasárnapi bérpótlék jár az évente csak öt vasárnap kinyitó boltok dolgozóinakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-18 19:43:16
Az Országgyûlés kedden módosította a munka törvénykönyvét, amelynek értelmében azok a kereskedelmi alkalmazottak lesznek jogosultak százszázalékos vasárnapi bérpótlékra, akik olyan boltban dolgoznak, amely csak az adventi vasárnapokon és az év egy tetszõleges vasárnapján nyithat ki.

Szatmáry Kristóf és Vas Imre fideszes képviselõk, valamint a KDNP-s Harrach Péter elõterjesztését 138 igen szavazattal, 37 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A munka törvénykönyve alapesetben - bizonyos feltételekkel - ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot ír elõ a hét utolsó napján dolgozóknak.

A mostani módosítás azonban rögzíti: azoknak a kereskedelmi alkalmazottaknak, akik olyan üzletben dolgoznak, amely - a vasárnapi kereskedelmi munkavégzésrõl szóló új szabályok alapján - csak az adventi vasárnapokon és az adott év egy tetszõleges vasárnapján nyithat ki, ezekre a napokra százszázalékos pótlék jár. A törvényalkotási bizottság módosító javaslatának indoklásában példaként említik az ezeken a napokon dolgozó eladókat, boltvezetõket, pultosokat, pénztárosokat, raktárosokat, szállítókat, árufeltöltõket, takarítókat és õröket.

A dupla vasárnapi bérpótlék a kereskedelemben december 24-ére és 31-ére is jár, ha azok vasárnapra esnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!