2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
OGY - Kis népszámlálást tartanak 2016-ban MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-20 06:21:31
A népesség és a lakások tíz százalékára kiterjedõ, "kis népszámlálást", mikrocenzust tartanak 2016 októberében Magyarországon az Országgyûlési keddi döntése értelmében.

A képviselõk 142 kormnypárti, jobbikos és LMP-s igen szavazattal, 5 független nem ellenében és 30 szocialista és független tartózkodás mellett fogadták el Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter erre vonatkozó javaslatát.

A kormány célja, hogy a 2011-es elõzõ és a 2021-ben esedékes következõ népszámlálás félidejében - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) segítségével - felmérje az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat annak érdekében, hogy a döntések elõkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, idõszerû adatok álljanak rendelkezésre. A "kis népszámlálás" mintája a lakások és a népesség 10 százalékára terjed majd ki, így átfogó képet adhat a népesség nagyságáról, kor-, nem-, családi állapot, nemzetiség szerinti összetételérõl, iskolázottságáról, foglalkoztatásáról, a lakáskörülményekrõl, a háztartások és a családok jellemzõirõl, a 2011-es népszámlálás óta eltelt változásokról.

A törvény a mintába kijelölteknek anonimitást biztosít és kötelezõ adatszolgáltatást ír elõ, kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, anyanyelvre és a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre vonatkozó kérdéseket, amelyek megválaszolása önkéntes. Az összegyújtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.

A mikrocenzus során össze kell írni a mintába kiválasztott valamennyi lakott, üres vagy nem lakás céljára használt lakást, a lakott üdülõket, a lakott egyéb lakóegységeket és a közösségi éjszakai elhelyezést nyújtó intézeteket, valamint az ezekben élõ embereket. Utóbbiak közül az összeírt lakásban, intézetben életvitelszerûen élõ magyar állampolgárokat, beleértve az átmenetileg külföldön tartózkodókat is, függetlenül attól, hogy be vannak-e jelentve adott címre; az összeírt lakásban, intézetben élõ külföldi állampolgárokat, ha három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak Magyarország területén, valamint az érintett körbe tartozó lakásban, intézetben élõ hontalanokat.

Az adatokat internetes önkitöltéssel, vagy számlálóbiztosok interjúival gyûjtik majd össze, az adatszolgáltatás módját a kérdezett választhatja meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2005-ben bonyolította le a legutóbbi mikrocenzust.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!