2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Jogszabályváltozás - A nagy fuvarozók egyszerûbben jutnak ekáer-számhoz áprilistólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-20 18:57:30
Egyszerûbben jutnak ekáer-számhoz áprilistól a legalább 50 milliárd forintos árbevételû fuvarozók, valamint az egyetemes postai szolgáltatók: mindössze három adat megadásával igényelhetik ezt az elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerben (ekáer).

A nemzetgazdasági miniszter februári rendelete szerint az a közúti fuvarozó cég, amelynek a két évvel korábbi mérlegében az éves nettó árbevétel az 50 milliárd forintot elérte - a saját termelésû készlet értékesítésébõl származó nettó árbevétele pedig legalább 40 milliárd forint volt - egyszerûsített módon kérhet ekáer-számot. Ugyanez a szabály vonatkozik - árbevételi limit nélkül - az egyetemes postai szolgáltatóra.

Az egyszerûsítés azt jelenti, hogy mindössze három adatot kell megadni az adóhatóság részére, az általánosan megkövetelt 21 adat helyett. Az egyszerûsített kérelemhez a következõ adatok szükségesek: a feladó, a címzett neve és adószáma, továbbá a fuvarozáshoz használt jármû rendszáma.

Szintén április elsõ napjától hatályos a törvénynek az a szabálya, hogy ha a feladó és a címzett is belföldi, és a nem kockázatos terméket a címzett maga fuvarozza vagy fuvaroztatja, akkor az ekáer-számot is a címzett kéri meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!