2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Quaestor - MNB: megtéveszti a közvéleményt az MSZPForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-20 19:27:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint tudatlanságon, a helyzet meg nem értésén vagy tudatos zavarkeltésen alapulhatnak az MSZP több vezetõjének kedden és szerdán elhangzott állításai az MNB szerepére vonatkozóan a Quaestor-ügy kapcsán.

Tóbiás József kedd este kaposvári sajtótájékoztatóján azt mondta: a Buda-Cash- és a Quaestor-ügy "egyértelmûen és világosan megmutatja, hogy egy fideszes piramisjátéknak vagyunk a szenvedõ alanyai". Felszólította Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, ismerje el a jegybank felelõsségét a brókerbotrányokban, és biztosítsa a betéteseket arról, hogy teljes egészében kártalanítják õket.

Az MNB szerdai közleménye szerint Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetõje a brókerügyek kapcsán kedden elhangzott állításával azt a hamis látszatot igyekszik kelteni, mintha a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél feltárt visszaélés a felügyeleti tevékenységet ellátó MNB által a Quaestor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Kft. részére engedélyezett kötvényprogramjával ok-okozati összefüggésben állna.

A valóság az, hogy a befektetési szolgáltatónál feltárt visszaélésnek nincs köze a mindenkori felügyelet által - 2007 óta - évrõl évre jóváhagyott kibocsátási tájékoztatón alapuló legális kötvényprogramhoz. A visszaélés - a vizsgálat jelen állása szerint - azáltal valósulhatott meg, hogy a befektetési szolgáltató a kötvényvásárlási céllal nála befektetõknek nagy összegben hamis igazolást állíthatott ki, s a valóságban nem keletkeztette meg a kötvényt, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett - írja közleményében a jegybank.

A befektetési szolgáltató a közlemény szerint azt a látszatot keltette, mintha az embereknek a pénzükért cserébe értékpapírt (Quaestor kötvényt) helyezett volna el a nála megnyitott értékpapírszámlán. Ugyanakkor csak átvette a pénzt, de valós értékpapírt nem adott cserébe.

Fontos tehát tisztán látni, hogy ezen visszaélésnek, azaz nem létezõ értékpapír hamis igazolások útján, a befektetõk és a hatóságok megtévesztésével történõ értékesítésének nincsen köze ahhoz, hogy egy egyébként legális, tehát a felügyelet által engedélyezett formában lett volna lehetõsége a kibocsátónak tényleges kötvényt kibocsátani, a befektetési szolgáltatónak pedig azt értékesíteni - hangsúlyozza az MNB.

A közlemény felidézi: a kibocsátó 2007-ben szerzett elsõ ízben felügyeleti engedélyt nyilvános kötvénykibocsátásra, az engedélyezett keretösszeg már ekkor 50 milliárd forint volt. A kibocsátó 2007-tõl kezdve minden évben rendelkezett engedélyezett kötvényprogrammal. Összes jogszerûen - tehát a felügyeleti engedélyen alapuló - kibocsátott kötvényállománya ma mintegy 58 milliárd forint, amely a kibocsátási tájékoztató szerint a mintegy 100 milliárd forint konszolidált mérlegfõösszegû Quaestor-csoport finanszírozását szolgálta.

A gyanított visszaélés ugyanakkor nem a jogszerû kötvényprogram keretében, hanem nem létezõ kötvények nagy tömegû "értékesítésével" történhetett meg. Utóbbiaknál a befektetõ úgy tudta, hogy kötvény vásárolt, de valójában nem kapott papírt a pénzéért. A visszaélést a felügyeleti feladatokat átvevõ MNB feltárta, ugyanúgy, ahogy a 10 éven túlra visszanyúló többi brókerbotrányt is - írja a jegybank.

Az MNB közleményében azt javasolja, hogy a brókercégek, illetve a hozzájuk kapcsolódó kisbankok ügyei kapcsán érintett ügyfelek, károsultak a jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához forduljanak telefonon (06-40-203-776), személyesen vagy (elektronikus) levélben, mivel kizárólag ott kaphatnak gyors és hiteles információkat, tanácsot teendõikrõl. Az MNB honlapján (www.mnb.hu) a fogyasztók minden tudnivalót megtalálhatnak a téma kapcsán, vidéken 11 megyeszékhelyen pedig a jegybankkal együttmûködõ Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat kirendeltségei (www.penzugyifogyaszto.hu) nyújtanak segítséget.

"Az MNB a befektetõi bizalom visszaszerzése érdekében halad tovább vizsgálataival, azokat kompromisszumok nélkül és a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatva le fogja folytatni - függetlenül bármilyen politikai vagy más érdekcsoport nyomásgyakorlási kísérletétõl. A jegybank egyúttal felszólítja az MSZP-t: viselkedjen felelõsen e mostani helyzetben, s ne próbáljon zavart kelteni valótlanságok terjesztésével" - írja közleményében az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!