2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Napfogyatkozás - ÁNTSZ: súlyos szemkárosodást okozhat a jelenség közvetlen, szabad szemmel való figyeléseForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-21 09:27:35
Súlyos szemkárosodást, akár vakságot is okozhat, ha valaki szabad szemmel nézi a Napot - figyelmeztet az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatala a pénteki napfogyatkozást megelõzõen.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szûrõ, a polárszûrõ, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem nyújt megfelelõ védelmet, illetve távcsövön, látcsövön vagy fényképezõgépen keresztül is kockázatos figyelni a pénteki csillagászati jelenséget.

Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tanácsa szerint a napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerûbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhetõ el: egy kartonlapba kisméretû lyukat készítünk - például gombostûvel - és a Nap képét ezzel vetítjük ki egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget.

A szakértõk szerint azokat a kisgyermekeket, akik még nem képesek felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetõleg olyan fedett helyre kell vinni, ahol nincs lehetõségük védtelen szemmel a Napba nézni - olvasható az ÁNTSZ Országos Tisztifõorvosi Hivatala által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szûrõszemüvegekkel nézhetõ, ám ezeket is csak akkor szabad használni, ha biztosan megfelelõ védelmet nyújtanak. A szakemberek szerint a szûrõszemüveg viselése elõtt figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást, meg kell gyõzõdni arról, hogy a szemüveg rendelkezik-e megfelelõ minõsítéssel, illetve, hogy nem sérült-e a szûrõ.

Megfelelõ szûrõn keresztül a Napnak elég halványan, az égnek teljesen feketén kell látszania, ha nem így van, akkor nem szabad használni a szemüveget. Optikai eszközökkel - távcsõ, látcsõ, fényképezõgép - soha nem szabad a Napot nézni, akkor sem, ha az ember szûrõszemüveget visel.

- MTI -


Napfogyatkozás: A Hold a Nap korongja elé kúszik és a Nap egészét vagy egy részét a földi megfigyelõ elõl eltakarja. A holdárnyék rávetül a Földre;

Teljes napfogyatkozáskor az egész napkorongot eltakarja a Hold.;

Gyûrûs napfogyatkozás akkor figyelhetõ meg, amikor a Hold földtávolban jár, látható átmérõje kisebb, mint a Napé, és csak a napkorong közepét takarja el.;

Részleges napfogyatkozáskor a Nap egy részét takarja el a Hold.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!