2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tünetmentes népbetegségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-22 15:37:25
Évente 8 ezer alsó végtag érszûkületes beteg lábát amputálják, pedig nagyrészt megelõzhetõ lenne!

Az érszûkület sokáig tünetmentes lehet, pedig korai felismerése rendkívül fontos, mivel kezeletlen esetben a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

Második alkalommal csatlakozott Debrecen a magyarországi Érszûkület Naphoz, melyen a szervezõk az idei évben is arra hívták fel a figyelmet, hogy a probléma már tünetmentes állapotban is egy egyszerû és fájdalommentes vizsgálattal kimutatható: a Debrecen Plazában csütörtökön egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel és pulzus önvizsgálat oktatással várták az érdeklõdõket.

– Magyarországon a betegszám valahol 500 ezer és 1 millió között található. Fokozottan veszélyeztetettek akiknek magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek. Külsõ kockázati tényezõk közül pedig elsõsorban a dohányzás ami felgyorsítja a folyamatot – tudtuk meg prof. dr. Soltész Páltól, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Angiológiai Tanszék vezetõjétõl. Az alsó végtagi keringés leggyakoribb, már érezhetõ tünete, a járáskor a vádliban vagy a combban fellépõ görcs, ami pihenéskor rövid idõ alatt megszûnik.

Mint azt a szakember elmondta, leginkább a diabéteszben szenvedõ betegek ismerik fel késõn az érszûkületet, ugyanis a cukorbetegségben a fájdalmat jelzõ idegek is károsodnak, melynek következtében az alsó végtag keringési zavar késõn jelentkezik. – Az alsó végtag érszûkületben szenvedõ betegeknek súlyos esetben amputálni kell a lábukat – hazánkban évente sajnos mintegy 8 ezer amputációt végeznek, mely az európai uniós átlag kétszerese– illetve háromszor nagyobb az esélye annak, hogy szívizom infarktust, vagy stroke-ot kapnak. Éppen ezért fontos, hogy akik észlelik a tüneteket azonnal forduljanak szakorvoshoz, hiszen kezeléssel mindez megelõzhetõ – nyomatékosította prof. dr. Soltész Pál.
Segíthet a mozgás

Az érelmeszesedés folyamatát bizonyítottan lelassítja a dohányzás elhagyása, az egészséges táplálkozás és az értorna. – A felsõ végtagon nagyon ritka az érszûkület, az ujjaink igénybevételével egy olyan mozgást tartunk fent, ami megakadályozza azt. Az alsó végtagok azonban nincsenek igazán igénybe véve. Éppen ezért az érszûkületes betegeinket biztatjuk, hogy a fájdalom küszöbig terheljék a lábukat, hiszen a folyamatos tornáztatás bármilyen gyógyszernél jobb terápiás lehetõség. Ha az említett módszerek mégsem használnak, csak akkor kezdõdnek a gyógyszeres kezelések, s ha ezek sem elégségesek, mûtéttel javítható a beteg állapota. Két beavatkozási mód van: vagy tágítjuk a szûkületet, vagy érsebészek segítségét kérjük, aki áthidaló bypass mûtétet végez – jegyezte meg a professzor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!